229, 24742
Contact

Let op: uw bank kan u geld kosten

Kleingeld draagt u best niet naar de bank

Kleingeld draagt u best niet naar de bank. Voorts zorgt u er maar goed voor dat uw financiële instelling geen kopie moet maken van een overschrijving die u er heeft afgegeven. En zelfs dood gaan, kan veel kosten. Voor sommige zaken rekenen financiële instellingen stevige kosten aan.

Banken zijn zoals de benzinestations geworden. Het liefst laten ze de klant het werk zelf doen. Maar soms lukt dat niet altijd. En dan moet de bankier toch aan de slag. Daar hangt dan wel een prijskaartje aan. We pikken er drie zaken uit en kijken hoe de grootste banken van ons land die tariferen. Daarnaast sprokkelen we nog enkele wetenswaardigheden.

 

Kleingeld

Heeft u het spaarvarken van uw dochtertje of zoontje leeggemaakt en zaten daar veel muntstukjes in? Dan laat u die beter wisselen bij de slager of de beenhouwer. Ze naar de bank brengen kan behoorlijk wat kosten.

Levert u de geldstukjes binnen bij KBC? Dan betaalt u 5 euro per 1.000 muntstukjes.

Bij Belfius zijn stortingen tot 50 stukken inbegrepen in het forfait van uw rekening. Zijn het er meer die u in een zak aanbiedt, dan kost de verwerking ervan 3,72 euro.

Bij BNP Paribas Fortis kunt u per dag vijf clips met kleingeld gratis aan het loket afgeven. Is het meer, dan betaalt u 4 euro voor het tellen van een zak met een gewicht tot 10 kg.

ING rekent het tellen van kleingeld aan vanaf de vierde zak van maximum 10 kg. Het kost er dan 4 euro per zak.

 

Kopie

U bent maar beter geen sloddervos. Wil u een kopie van een betalingsopdracht die u heeft afgeleverd bij uw bank? Dan kost dat bij KBC 30,25 euro. Bij Belfius is dat 20 euro. Bij BNP Paribas Fortis kost de opzoeking van een boekhoudstuk 12 euro. ING vraagt voor een kopie van een document 18,15 euro.

Bij Argenta kunt u alle documenten van na 1 april 2012 gratis laten opzoek door het kantoorpersoneel. Dat staat dan wel op de loonlijst van de lokale zelfstandige uitbater van het bankfiliaal. Wil u een ouder stuk, dan moet de hoofdzetel aan de slag. In dat geval betaalt u 50 euro per formulier.

 

Nalatenschap

Ook sterven, is financieel geen goede beslissing. Voor het beheer van een dossier nalatenschap rekent Belfius u 75 euro per jaar aan als u ouder bent dan 18. Onder die leeftijd is de opvolging gratis. BNP Paribas Fortis volgt dezelfde filosofie. Hier kost het beheer 50 euro per jaar als de overledene ouder was dat 18 jaar. Bij KBC bedraagt de kostprijs per jaar sowieso 50 euro.

ING hanteert een dossierrecht van 115,25 euro indien de overledene minstens 18 jaar was.

Bij Argenta komt er al vanaf met 5 euro per jaar voor het beheer van een nalatenschapsdossier.

 

Diversen

. Moet KBC de klantenrelatie beëindigen omdat u bepaalde inlichtingen in het kader van de antiwitwaswetgeving niet wil geven, dan kost u dat 100 euro.

. Moet KBC u het saldo op uw prepaid kredietkaart terugbetalen, maar is uw rekening al vereffend, dan houdt ze 60 euro in.

. Heeft u een slapende rekening? Dan kan BNP Paribas Fortis u hiervoor 10% van het beheerd vermogen aanrekenen, weliswaar met een maximum van 200 euro.

. Onvoldoende geld op uw rekening hebben om een domiciliëring te laten uitvoeren, kan een dure grap zijn. Bij ING betaalt u voor een ontoereikend saldo 7,26 euro.

Tip: Vind hier de bank en de zichtrekening die het best bij u past

 

Lees ook:

Andere tips over zichtrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen