229, 26080
Contact

Wat als u per ongeluk met een vals eurobiljet betaalt?

Wat als u per ongeluk met een vals eurobiljet betaalt?
Tom Dejonghe

U vereffent de rekening met een eurobiljet, de handelaar controleert het … en hij merkt op dat het vals is. Bent u dat bedrag dan voorgoed kwijt, en bent u dan schuldig? Hoe herkent u trouwens zelf een vals biljet? En wat als er iets op geschreven werd, of als het gescheurd is? Mag u het biljet bijvoorbeeld eigenhandig kleven?

De kans dat u met een vals eurobiljet betaalt, zakt nu al enige tijd. Het is te zeggen: sinds 2016 ontdekken banken en geldtransporteurs jaar na jaar minder valse bankbiljetten. Maar stel nu dat de wet van Murphy toch toeslaat. U betaalt cash en het overhandigde biljet blijkt vals te zijn.

Wat gebeurt er dan?

Als de handelaar een ernstig vermoeden heeft dat een biljet vals is, mag hij het weigeren. U mag het dan uiteraard ook niet elders uitgeven. Doet u dat toch en weet of vermoedt u dat het geld vals is, dan begaat u een misdrijf.

Wanneer u (vermoedelijk) vals geld in handen hebt, moet u onmiddellijk de politie inlichten. U kan het biljet ook meenemen naar de dichtstbijzijnde bank. Alle banken hebben namelijk geldverwerkingsapparatuur, waarmee ze valse bankbiljetten kunnen opsporen. In ieder geval zijn vervalste biljetten absoluut waardeloos. U krijgt het bedrag ervan niet terugbetaald. U herkent vervalst geld dus ook beter zelf.

Hoe onderscheidt u echte van valse biljetten?

Een echt eurobiljet moet stevig aanvoelen en ‘knisperen’. Wanneer u met uw vinger over de voorkant van het biljet wrijft, voelt u langs beide zijkanten een reeks lijntjes. Ook andere elementen voelen dikker aan: de hoofdafbeelding, de belettering en het bedrag in grote cijfers.

Als u het biljet tegen het licht houdt, verschijnen de beeltenis van Europa (een figuur uit de Griekse mythologie), de waarde van het biljet en een kopie van de hoofdafbeelding. Het venster in het hologram wordt transparant en een portret van Europa verschijnt erin. Bij biljetten van 10 en 5 euro ziet u het portret van Europa in de zilverkleurige band, samen met een kopie van de hoofdafbeelding en de bedrag van het biljet.

Wanneer u dan het eurobiljet kantelt, verandert het glimmende cijfer in de linkerbenedenhoek van smaragdgroen naar diepblauw, met een lichteffect dat naar boven en naar beneden gaat. Bij biljetten van 20 en 50 euro onthult de zilverkleurige band een portret van Europa, een kopie van de hoofdafbeelding en de waarde. Eurobiljetten van 100 en 200 euro bevatten bovenaan in de zilverkleurige band nog een extra satelliethologram. Als u het biljet kantelt, ziet u er kleine eurotekens in die rond het cijfer bewegen. Ze zijn duidelijker zichtbaar in direct licht.

En wat bij een scheur? Of als erop geschreven is?

Zolang een bankbiljet voor meer dan de helft (51%) intact is, kan u of de handelaar het inruilen voor een nieuw exemplaar. Het biljet moet dan wel nog te controleren zijn op echtheid, en het mag niet opzettelijk beschadigd zijn. Een gescheurd eurobiljet kan u kleven met plakband. Vele handelaars aanvaarden gekleefde biljetten, maar de Nationale Bank haalt ze uiteindelijk uit circulatie.

Vertoont een biljet grote inktvlekken? Neem het dan zeker niet aan, waarschijnlijk is het gestolen. De vlekken zijn erop beland door een antidiefstalsysteem, en maken het bankbiljet onbruikbaar en waardeloos. Heel lichte vlekjes of maar een paar inktsporen zijn er erg waarschijnlijk per ongeluk op terechtgekomen. Dan is het geld wel nog bruikbaar. En ook als erop geschreven is, aanvaarden handelaars het vaak nog. Maar ook hier haalt de Nationale Bank de biljetten uit roulatie, eenmaal die daartoe de kans heeft.

Betaalt u liever met de kaart? Vind hier de geschikte zichtrekening met kaart 

 

Lees ook:

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen