229, 23655
Contact

Wat doet uw bank wanneer u slachtoffer bent van phishing?

Wat doet uw bank wanneer u slachtoffer bent van phishing

Criminelen zetten hun pogingen om wachtwoorden, bank- en identiteitsgegevens los te peuteren onverminderd verder. In 2020 vonden in ons land ongeveer 67.000 frauduleuze transacties via phishing plaats, goed voor een nettobedrag van 34 miljoen euro. Op welke manier helpt de bank u van oplichting te vrijwaren en loont een verzekering tegen phishing de moeite?

Phishing is een vorm van online criminaliteit waarbij onwetende slachtoffers criminelen toegang geven tot hun bankrekening of persoonlijke informatie. Vaak liggen frauduleuze mails, berichten of sms’jes aan de basis. Uit een studie van Febelfin en het onderzoeksbureau IndiVille blijkt dat alleen al in maart 2021 34% van de bevolking een phishingbericht ontving. 3% van wie ooit een phishingbericht ontving, ging er ook effectief op in.

 

75% tijdig gedetecteerd

Volgens de bankenkoepel Febelfin leveren de Belgische banken veel inspanningen om kwaadwillige transacties te voorkomen. Investeringen in de veiligheid van mobiel en online bankieren, intensieve monitoring van transacties en sensibiliseringsacties zorgen ervoor dat de banken naar eigen zeggen meer dan 75% van de frauduleuze overschrijvingen detecteren, blokkeren of recupereren. Sommige banken zoals KBC bellen hun klanten zelfs op in geval van afwijkende betaalpatronen. Andere banken sturen in dat geval een sms.

 

Verzekeringen

Ondanks die veiligheidsmechanismen glippen er nog altijd heel wat vissen door de mazen van het net. Daarom bieden verschillende banken en verzekeraars een polis aan tegen phishing en andere vormen van cybercriminaliteit.  

Baloise beschermt met Cyber Safe Alert e-mailadressen, kredietkaarten, mobiele nummers en rijksregisternummer tegen cybercriminelen. De polis dekt onder meer het financiële verlies bij online betalingen, beschermt de klant en zijn gezin tegen gevaren op sociale media en biedt door het verwijderen van schadelijke software en het recupereren van verloren gegevens soelaas bij hacking en virussen. In totaal gaat het om een maximale tussenkomst van 7.500 euro per schadegeval en per verzekeringsjaar. De kostprijs: 9 euro per maand voor individuele bescherming en 13 euro per maand voor familiale bescherming.

KBC biedt zijn klanten een internetverzekering aan. De klant recupereert er de onterecht betaalde bedragen mee, ontvangt een tussenkomst bij financieel verlies door identiteitsdiefstal en krijgt hulp bij reputatieschade. KBC betaalt het volledige bedrag van de schade terug tot maximaal 10.000 euro per schadegeval en per kalenderjaar. De bijdrage voor deze verzekering bedraagt 3 euro per maand per rekening of 6 euro per maand voor alle rekeningen binnen het gezin.

Axa pakt het anders aan. Het verzekert tegen cybercriminaliteit via zijn rechtsbijstandsverzekering eProtect. De verzekeraar betaalt in geval van schade de juridische kosten. Op die manier recupereert u mogelijk uw centen, al moet de dader daartoe aanwijsbaar zijn. De polis komt ook tussen voor het verwijderen van schadelijke informatie. De juridische kosten zijn gedekt tot 10.000 euro per jaar, bij reputatieschade bedraagt het plafond 5.000 euro per schadegeval en verzekeringsjaar. De polis kost 103 euro per jaar.

 

Dekkingsuitzonderingen

Of een polis de moeite waard is, hangt onder meer af van uw risicoprofiel en uw online gewoontes en betaalgedrag. U houdt er ook best rekening mee dat elke polis een lijstje met uitzonderingen kent. Wat onder ‘opzettelijke fouten veroorzaakt door de verzekerde’ valt, is bijvoorbeeld niet altijd duidelijk. Ongeacht of u nu een verzekering afsluit of niet: voorzichtigheid is altijd geboden!

Wie een verdacht bericht opmerkt, kan dat sturen naar het daartoe voorziene mailadres van zijn huisbank, of naar Safe on Web (verdacht@safeonweb.be), een initiatief van de overheid om de burger te informeren rond online veiligheid. In totaal ontvangt Safe on Web op die manier 12.500 berichten per dag.

Ben jij tevreden over je bank? Vul de korte enquête in. U kunt er een prachtige prijs mee winnen.

 

Lees ook:

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen