Welke bank biedt nog een gratis zichtrekening aan?
Gratis bestaat niet en toch bieden sommige banken gratis zichtrekeningen aan. Vooral aan jongeren, sommige doen het ook aan wie niet meer zo jong is. Of zijn er aan die ‘gratis’ rekeningen ook verborgen kosten?
Tot halfweg de jaren negentig waren gratis zichtrekeningen de doodnormaalste zaak. Voor het houden van een zichtrekening en het verrichten van betalingen rekenden de banken geen kosten aan, hoewel het hen zelf handenvol geld kostte. Het magische woord daarachter heette kruissubsidiëring. Wat een klant hen aan betalingsverkeer kostte, wonnen ze wel terug met de andere producten die hij afnam. Hij betaalde misschien iets meer op zijn lening en/of hij kreeg iets minder rente op zijn spaargeld.
De bankwereld zag er tot dan toe ook vrij eenvoudig uit: je had banken die zich op de bedrijven toelegden, openbare kredietinstellingen en spaarbanken. Ieder had zijn niche. Die verdeling van het speelveld beperkte ook de concurrentie.
Nadien kwam de branchevervaging. Banken werden op elkaars terrein actief, met een toenemende concurrentie als gevolg. Het subsidiëren van de ene activiteit met de opbrengsten van de andere was niet langer houdbaar.
Toen in 1998 de toenmalige Kredietbank 5 frank (12 cent) begon aan te rekenen voor geldafhalingen, stonden de krachten vol van verontwaardiging: geld betalen om aan zijn eigen geld te kunnen, hoe durfden ze.
Vandaag is de tarificatie van geldafhalingen en andere bankdiensten gemeengoed geworden. Zowat alle banken doen het.
Gratis voor jongeren
Toch blijven er uitzonderingen. In de eerste plaatst voor jongeren. Zij betalen doorgaans nog altijd geen kosten op hun bankverrichtingen. Nochtans hebben die ook een kostprijs, maar de banken willen in die doelgroep investeren. Wie al een zichtrekening heeft, zal er later makkelijker zijn loon laten op storten en bij de instelling van zijn loondomiciliëring ook makkelijker een lening aanvragen voor zijn eerste auto of eerste woning.
Wat banken onder jongeren verstaan, loopt echter uiteen. Bij KBC en Belfius zijn dat personen tot en met 24 jaar; Bij ING tot en met 25 jaar. En bij BNP Paribas geldt de gratis Hello4You-rekening zelfs tot en met 28 jaar. Let wel: bij deze laatste is een kredietkaart enkel het eerste jaar gratis, nadien betaal je 1,13 euro per jaar.
Ook gratis voor volwassenen
Beobank gaat nog een stapje verder. Zij bieden ook gratis zichtrekeningen aan voor volwassenen. Bij Beobank is dat de Go-rekening. Alle elektronische verrichtingen zijn dan gratis. Ook een debetkaart is inbegrepen in het pakket. Voor manuale transacties moet wel worden betaald. Dat is ook het geval voor een kredietkaart. En wil u een medetitularis op de rekening of een bijkomende kaart, dan betaalt die maandelijks 0,50 euro voor de rekening en 1,50 euro per extra kaart.
Ook Argenta heeft een gratis zichtrekening voor volwassenen. Het Green-pakket omvat ook een gratis debetkaart en een gratis kredietkaart. De elektronische transacties zijn gratis. Voor manuele – zoals geldafhalingen aan het loket – moet wel worden betaald.
Eentje betaalt u zelfs
Keytrade Bank is een buitenbeentje. De bank biedt niet alleen een gratis zichtrekening aan, ze geeft er zelfs 5 cent per verrichting die de klant uitvoert bovenop, met een maximum van 2,50 euro per maand. Doorlopende opdrachten, domiciliëringen, afrekeningen met de kredietkaart en inkomende gelden tellen echter niet mee. De kredietkaart is het eerste jaar gratis. De volgende jaren is dat enkel het geval als er minstens twaalf betalingen per jaar mee worden gedaan.
Tip: Hier vindt u meer info over de gratis zichtrekeningen
- Flitsbetalingen voortaan zonder extra kosten
- Klanten N26 betalen met Garmin Pay
- Hoeveel bankkantoren zijn er vandaag nog? En hoeveel sluiten er morgen?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.