228, 26055

Hoe koopt of verkoopt u een woning via Biddit?

Hoe koopt of verkoopt u een woning via Biddit
Tom Dejonghe

Vroeger vonden openbare verkopen vaak op café plaats, maar tegenwoordig stellen notarissen woningen online te koop, op Biddit. Wat is dat precies? Hoe populair is het? Wat zijn de voordelen ervan? Zijn er ook aandachtspunten?

Als u een woning zoekt om te kopen, valt de naam u ongetwijfeld vaak op in het straatbeeld. Biddit is een online platform waarop notarissen woningen te koop aanbieden. Op Biddit vinden zowel onderhandse verkopen plaats, waarbij koper en verkoper onderling overeenkomen (met een onderhandse verkoopovereenkomst en vervolgens een notariële akte), als openbare verkopen, waarbij de notaris het pand aan de hoogste bieder toekent met louter een notariële akte.

Wat zijn de voordelen van Biddit?

Als koper kan u online bieden op een pand dat te koop staat, zonder dat u nog fysiek naar een verkoopzitting moet trekken. Bovendien verloopt de verkoopprocedure sneller, als het om een openbare verkoop gaat. Al het voorbereidende werk, met de nodige opzoekingen over het pand, voert de notaris namelijk voor de verkoop uit.

Eenmaal de woning online te koop staat, kan u bij een onderhandse verkoop een bod doen. Als de verkoper een van de biedingen aanvaardt, is de verkoop gesloten. Gaat het om een openbare verkoop, dan krijgt u de dag en het uur te zien waarop de biedperiode van start gaat. Bieden kan dan acht dagen lang. Na afloop weet u meteen of u de hoogste bieder en dus de nieuwe eigenaar bent. Zes weken nadat de notaris het proces-verbaal van toewijzing opstelde, kan u als koper de woning al betrekken.

Als verkoper bent u dan weer zekerder dat uw woning tegen een marktconforme prijs van de hand gaat, wanneer u via Biddit verkoopt, gezien de hele markt vrij kan bieden – en dat ernstig doet, want elk bod op Biddit is bindend. Krijgt u als verkoper niet de gewenste prijs, dan bent u niet verplicht om te verkopen. Bij een openbare verkoop stelt u een startprijs in en spreekt u met de notaris een minimumprijs af waaronder die de woning niet mag toewijzen aan de hoogste bieder.

Barometer van de woningmarkt

Sinds Biddit in 2019 van start ging, steeg het aantal openbare verkopen op het platform jaar na jaar, van 3.964 in 2019 tot 9.038 in 2022. “Om dan in 2023 weer te zakken naar 7.053, doordat de verkoop van vastgoed in het algemeen afnam”, vertelt topman Jan Sap van de Federatie van het Notariaat. “Dit jaar vonden er – tot eind juni – al 3.379 openbare verkopen plaats op Biddit. Het eindtotaal zal waarschijnlijk in dezelfde lijn liggen als in 2023. Die lagere cijfers moeten we wel wat relativeren, want we hebben een erg hoge piek in de verkoop gekend in 2021 en 2022. Het cijfer ligt vandaag lager, maar is niet abnormaal.”

Belangrijke aandachtspunten

Als verkoper komt het er op Biddit vooral op aan een goede startprijs en minimumprijs in te stellen, in samenspraak met de notaris. Als koper moet u zich goed voorbereiden. Bezoek het pand op voorhand, want u koopt het in de staat van toewijzing. Lees ook zeker alle bijhorende documenten, zoals de verkoopvoorwaarden, zodat die zeker niet in uw nadeel uitdraaien. Bijvoorbeeld wanneer ze geen opschortende voorwaarde bevatten, voor het geval dat u alsnog geen lening kan verkrijgen. En nogmaals: een bod is bindend. Wees dus zeker dat u genoeg kan lenen, vooraleer u biedt. Want als u de hoogste bieder bent, moet u het bedrag binnen de zes weken betalen, nadat de notaris het proces-verbaal van toewijzing opstelde.

Start dus daarmee: vind nu de voordeligste woonlening voor uw plan

 

 

Lees ook:

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.