Geld doet langer leven

Rijke mensen leven langer dan arme mensen. Vaak zijn ze ook gelukkiger, al hoort hier wel een belangrijke kanttekening bij.
De levensverwachting van rijke mensen ligt een pak hoger dan die van arme mensen. Dat blijkt in de eerste plaats al op wereldvlak, leren de statistieken van de Wereldbank. In Niger bedroeg het inkomen per hoofd van de bevolking in 2017 omgerekend 520 dollar. De levensverwachting bleef er beperkt tot 62,0 jaar. In Burundi stond tegenover een inkomen per capita van 762 dollar een levensverwachting van 63,3 jaar. En in Congo correspondeerde een inkomen van 1.930 euro per hoofd van de bevolking met een gemiddelde levensverwachting van 64,3 jaar.
In Japan bedroeg het inkomen per capita op dat moment 38.490 dollar. De levensverwachting liep er op tot 84,1 jaar. In Luxemburg, waar het inkomen per capita 66.430 dollar beliep, was dat 81,1 jaar. En in België, met een inkomen per persoon van 48.030 dollar, 81,5 jaar.
Die hogere levensverwachting voor de rijkere landen valt makkelijk te verklaren. In landen met een hoog gemiddeld inkomen hebben gezinnen vlot toegang tot gevarieerde voeding, voldoende proper water en kwalitatieve medische verzorging.
Maar ook in de landen zelf zijn er verschillen in inkomen/rijkdom en levensverwachting of althans in langer gezond blijven. Een studie die in het Journal of Gerontology werd gepubliceerd en waarbij tussen 2002 en 2013 meer dan 10.000 vijftigplussers in het Verenigd Koninkrijk en evenveel in de VS werden gevolgd leert dat de rijkste 50 gemiddeld 31 jaar in goede conditie bleven leven, terwijl dit voor de armsten beperkt bleef tot 22 à 23 jaar. Dat maakt 9 jaar verschil.
Gelukkig
Algemeen wordt ook aangenomen dat gelukkige mensen langer leven. En dan is het eveneens goed om weten dat het inkomensniveau belangrijk is voor de geluksscore, al zou die vooral merkbaar zijn bij mensen van wie het inkomen laag is en die er iets op vooruitgaan. Het zou een lager effect hebben voor wie al een hoger inkomen heeft. Daarbij speelt ook een vergelijkend effect mee. Wie meer heeft dan zijn buren of zijn vrienden is vaak gelukkiger, ongeacht het niveau van rijkdom of inkomen.
De Nederlandse auteur en hoogleraar psychologie Ap Dijksterhuis liet al optekenen dat de grens waar het geluk een verzadigingspunt bereikt bij een jaarlijks inkomen van 100.000 dollar voor een alleenstaande en bij een jaarlijks inkomen van 200.000 dollar voor een gezin met twee kinderen. Een stijging van het inkomen boven die grens zou niet langer het gelukspeil verhogen.
Er wordt ook gesteld dat er drie grote manieren zijn waarop geld gelukkig maakt: door er tijd om leuke dingen te doen mee te kopen, door er een deel van weg te schenken en te genieten van het geluk van de ontvanger en door er zelf ervaringen mee te kopen.
Wie dus langer en gelukkiger wil leven, weet dus wat hem of haar te doen staan: een goed inkomen proberen verwerven en zijn geld aan het werk zetten om een mooi kapitaal op te bouwen. Dat laatste kan net als een sneeuwbal klein beginnen door bijvoorbeeld te kiezen voor een beleggingsplan, waarbij elke maand een bepaald bedrag wordt belegd.
Tip: Hier vindt u een overzicht met een aantal beleggingsplannen
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.