Kiezen tussen een beleggingsfonds en een tak23-beleggingsverzekering
U wil beleggen en uw bank stelt u een beleggingsfonds voor. U wil beleggen en uw verzekeringsmakelaar stelt u een tak23-beleggingsverzekering voor. Wat is het verschil? En wat is de beste keuze?
Een beleggingsfonds verzamelt geld van veel spaarders en koopt daarmee aandelen, obligaties, vastgoed, goud,….of een combinatie ervan. Omdat verschillende spaarders samenleggen, zijn de bedragen groter. Daardoor kan een fonds meteen een hele schare aandelen, obligaties of vastgoed kopen. Het is daardoor niet afhankelijk van de prestatie van één aandeel, één obligatie of één vastgoed, maar biedt meteen de mogelijkheid om de risico’s te spreiden over een heel pakket aandelen, obligaties of vastgoed.
Hoe de waarde van het beleggingsfonds evolueert, hangt af van de beleggingen die het doet. Investeert het in aandelen, dan bent u afhankelijk van de beursevolutie. Investeert u in obligaties, dan speelt ook de evolutie van de rente een grote rol. Uw beleggingen kunnen zowel in waarde stijgen als dalen.
Bij een tak23-beleggingsverzekering gebeurt net hetzelfde. Hier sluit u een overeenkomst met een verzekeraar dat hij u op een bepaalde dag een bedrag terugbetaalt. Hoeveel hangt af van de beleggingen die hij met uw geld doet. Hij investeert die immers ook in een beleggingsfonds. Ook de tak23-beleggingsverzekeringen kunnen dus zowel een positief als een negatief rendement opleveren. Er zijn tak23-beleggingsverzekeringen met een vaste looptijd en verzekeringen met onbepaalde looptijd.
Tip: Hier vindt u een selectie van beleggingsfondsen
Begunstigden
Een beleggingsverzekering is eigenlijk een beleggingsfonds in een levensverzekeringsjasje. Ze biedt u de mogelijkheid om ook een begunstigde aan te duiden die de waarde van de belegging mag opstrijken. De formule wordt dan ook geregeld gebruikt om erfeniskwesties te regelen.
Waarborg
Noch de beleggingsfondsen, noch de tak23-beleggingsverzekeringen vallen onder de waarborg van 100.000 euro per persoon bij het Beschermingsfonds.
Toch is dat geen ramp. Het vermogen van een beleggingsfonds staat volledig los van het vermogen van de bank. Het wordt bepaald door de beleggingen die het heeft gedaan. En die zijn de gezamenlijke eigendom van de investeerders.
Bij een beleggingsverzekering hebt u een vordering op uw verzekeraar, maar ook hier zijn de beleggingen in een aparte structuur ondergebracht. In geval van een faillissement van de verzekeraar beschikt u als verzekeringsnemer of begunstigde over een voorrecht op dit afgescheiden vermogen en hebt u dus voorrang op andere schuldeisers.
Kosten
Bij een bancair beleggingsfonds betaalt u doorgaans eenmalige instapkosten.
Bij een tak23-beleggingsverzekering betaalt u naast eenmalige instapkosten – die doorgaans een pak hoger liggen dan bij de bancaire fondsen - ook een verzekeringstaks van 2,00%.
Aan beleggingsfondsen zijn ook jaarlijkse beheerskosten verbonden. Hoeveel precies, hangt af van fonds tot fonds.
Bij een tak23-beleggingsverzekering betaalt u beheerskosten aan de verzekeraar bovenop de jaarlijkse beheerskosten van de onderliggende fondsen waarin uw geld wordt geïnvesteerd.
Tip: Hier vindt u een selectie van tak23-beleggingsverzekeringen
Roerende voorheffing
Het rendement op een tak23-beleggingsverzekering is doorgaans vrijgesteld van roerende voorheffing. Alleen als u zou beleggen in een fonds met een gewaarborgd rendement, zou u die moeten betalen.
De beleggingsverzekering heeft hier een voordeel op een klassiek beleggingsfonds. Hier moet u bij een uitstap immers een beurstaks van 1,32% betalen als u belegt in een fonds dat tussentijds geen dividenden uitbetaalt. Kiest u voor een fonds dat wel dividenden uitbetaalt, dan moet u op de coupon roerende voorheffing betalen. En ook de zogenaamde Reynderstaks blijft u bespaard. Dat is de taks van 30% die u bij de verkoop moet betalen op de meerwaarde van het fonds als u fonds voor minstens 10% is belegd in obligaties.
Beleggingsplan
De meeste beleggingsfondsen en tak23-beleggingsverzekeringen bieden u de keuze tussen een eenmalige investering, een investering in verschillende stappen (bijvoorbeeld maandelijks een bepaald bedrag) of een combinatie. Dat maakt ze ook geschikt als spaarplan.
Tip: Hier vindt u een selectie van beleggingsplannen
- Freedom24 opent kantoor in België
- Aandelen Cera geven 4% dividend
- Waarop moet u letten als u uw woning schenkt aan uw kinderen?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.