Contact

Vermijd tweemaal belast te worden op uw effectenrekening

Wie een effectenrekening heeft waarop op jaarbasis gemiddeld minstens 1 miljoen euro aan effecten staat, moet daar sinds 2021 een taks op betalen. Wie een beetje uitkijkt, kan die mogelijks vermijden. Maar wie niet uitkijkt, betaalt ze misschien wel tweemaal.

Sinds er geen effecten aan toonder meer mogen worden uitgegeven, moeten ze verplicht op een effectenrekening worden geplaatst. En dat kan grotere vermogens nu duur te staan komen. Op effectenrekeningen met een vermogen van minstens 1 miljoen euro moet immers 0,15% taks per jaar worden betaald.

Om de beoordelen of er gemiddeld minstens voor 1 miljoen euro aan effecten op een effectenrekening staan, wordt het gemiddelde bedrag van vier data genomen: 31 december van het voorgaande jaar, 31 maart, 30 juni en 30 september.

Op dat gemiddelde wordt dan 0,15% taks berekend. Voor wie maar net boven het miljoen komt, is er wel een verzachtende berekening. Anders zou een bedrag van 999.999 euro niet leiden tot een taxatie en een bedrag van 1 miljoen euro meteen aanleiding geven tot een taks van 1.500 euro.

Ongeacht aantal titularissen

De taks geldt per rekening, ongeacht het aantal titularissen. Op een effectenrekening met 1,5 miljoen euro aan effecten moet 2.250 euro taks betaald worden. Op twee effectenrekeningen met 750.000 euro is geen effectentaks verschuldigd. Voor een echtpaar is het dus beter om twee rekeningen op aparte namen te openen in plaats van een gemeenschappelijke rekening.

Let wel: een bestaande rekening splitsen om onder het miljoen euro te zakken, mag niet. Dat wordt gezien als een ingreep die via een antimisbruikbepaling in de regelgeving als onbestaande kan worden aangeduid.

En ook: het openen van effectenrekeningen waarbij effecten worden gespreid tussen rekeningen bij dezelfde financiële tussenpersoon of bij een andere financiële tussenpersoon met het oogmerk om te vermijden dat de totale waarde van de effecten op één rekening meer bedraagt dan 1 miljoen euro, wordt eveneens als fiscaal misbruik gezien. Dat is met name het geval als u op dezelfde titularis meerdere effectenrekeningen heeft. Dit vermoeden van fiscaal misbruik kan wel worden weerlegd. Misschien heeft u meerdere effectenrekeningen omdat u voor de gelden verschillende bestemmingen heeft.

Dubbel

Aan de andere kant moet u wel opletten voor een dubbele belasting. Veronderstel dat u een effectenrekening van 2 miljoen euro heeft en u die naar een andere bank zou overschrijven in april. Dat zou u op de oude effectenrekening die wordt afgesloten 3.000 euro taks moeten betalen omdat het gemiddelde op de refentiedata van eind december en eind maart 2 miljoen euro was.

 Op uw nieuw effectenrekening zou dan nogmaals dezelfde taxatie krijgen omdat u op de referentiedata van 30 juni en 30 september eveneens een gemiddelde van 2 miljoen euro zou halen.

U zou dit kunnen oplossen door uw oude effectenrekening niet meteen af te sluiten, waardoor het bedrag over meer referentiedata wordt gespreid, maar dat kan stoten op een de antimisbruikregeling. Het aanhouden van een effectenrekening waarvan alle effecten zijn verkocht of getransfereerd om nulwaarden te creëren op de referentietijdstippen teneinde de gemiddelde waarde van de belastbare financiële instrumenten tijdens de referentieperiode te laten dalen, met het oogmerk om de taks te verminderen of te ontsnappen aan de taks, is niet toegelaten, tenzij de operatie ook niet-fiscale redenen heeft. Daarvan moet dan wel het bewijs worden geleverd.

Of u zou kunnen kiezen voor een overdracht in het laatste trimester. Dan betaalt u dat jaar wel taks op de oude effectenrekening, maar niet op de nieuwe. In het nieuwe jaar zal u op de oude geen taks meer betalen omdat de oude op de referentiedatum van 31 december niet meer bestaat. U zal dan alleen taks op de nieuwe effectenrekening betalen.

Tip: Kijk hier welke kosten banken aanrekenen voor het aanhouden van een effectenrekening

 

 

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over beleggen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen