Zo kunt u het geld van uw vakantiejob laten renderen

Sinds corona is het aantal jonge beleggers fors gestegen. Uit een studie van de FSMA, de toezichthouder op de Belgische financiële markten, blijkt dat in 2021 bijna drie keer meer 18- tot 29-jarigen actief waren als belegger dan in 2019: 27.447 tegen 10.299. Hoe laat u de centen van uw vakantiejob het best renderen? Welke voordelen heeft u als u nog jong bent?
De eerste reflex die veel jongeren hebben, is denken aan het spaarboekje. Dat blijft de veiligste manier om te sparen: op een gereglementeerd spaarboekje is uw kapitaal gegarandeerd tot 100.000 euro. Alleen is het zo dat spaarrekeningen nauwelijks iets opleveren. De wettelijke minimumintrest bedraagt al geruime tijd amper 0,11%. Maar er zijn banken die meer bieden, met specifieke spaarrekeningen voor jongeren.
Tip: Vergelijk hier de opbrengsten van de spaarrekeningen voor jongeren
Beleggen in effecten
Voor wie meer rendement wil en iets meer risico’s durft te nemen, is beleggen in effecten misschien een optie. Maar als u dat zelfstandig wilt doen, dan moet u minstens 18 jaar zijn.
Volgens de FSMA begeven meer en meer twintigers zich op de beleggersmarkt. Een van de redenen is dat de gemiddelde opbrengst bij beleggen mogelijk hoger ligt dan bij sparen, al is winst nooit gegarandeerd. En beleggen doet u in de regel met geld dat u niet of niet meteen nodig heeft, wat betekent dat u er eerst goed aan doet om een spaarbuffer aan te leggen. Daarmee kunt u onverwachte uitgaven of eventuele financiële tegenvallers opvangen. Het is ook belangrijk dat u vooraf informeert welke risico’s en kosten er verbonden zijn aan uw beleggingen. Want beleggingen verschillen van product tot product.
Waar jongeren mee bezig zijn
Momenteel genieten groene of duurzame beleggingen en beleggingsfondsen grote interesse, ook bij jongeren. Die fondsen bundelen producten van organisaties die de ESG-normen volgen en die duidelijk aantonen dat ze veel aandacht schenken aan milieu, samenleving en goed bestuur.
Ook populair bij jonge beleggers zijn niet-Europese aandelen en ETF’s of Exchange Traded Funds, beursgenoteerde fondsen die een index volgen. Volgens de FSMA hebben jongeren in 2021 meer dan zes keer meer belegd in ETF’s dan in 2019.
Voordelen
In elk geval is het zo dat een lange beleggingshorizon in het voordeel van jongeren speelt. Dat is de periode waarin ze hun beschikbare vermogen kunnen beleggen en niet hoeven aan te wenden voor andere zaken. Voor jongeren die starten met beleggen kan samengestelde interest aantrekkelijk zijn. Op die manier bouwt u vermogen op omdat de interesten op hun beurt interesten opleveren. Als u bijvoorbeeld 1.500 euro – verdiend tijdens uw vakantiejob – belegt en dat levert na een jaar 5% op, dan heeft u 1.575 euro. Groeit uw vermogen ook het volgende jaar weer met 5%, maar dan op 1.575 euro, dan ziet u uw geld tot 1.654 euro aandikken. En zo gaat dat elk jaar verder – uiteraard in de veronderstelling dat uw belegging ieder jaar winst oplevert. Toch is de regel: hoe sneller u als jongere begint met sparen en beleggen, hoe sneller u profiteert van samengestelde rente.
Keuze volgens profiel en wensen
Beleggen kan in aandelen, obligaties en fondsen. Voor welke beleggingsvorm u kiest, hangt af van uw leeftijd, voorkeuren en risicobereidheid. U moet weten hoe lang u uw geld kan missen. En u moet ook weten of u in de problemen komt, mocht uw belegging tegenvallen. Daarnaast is ook de minimuminleg bepalend.
Tip: Vergelijk hier een aantal beleggingsfondsen
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.