Banken tegen eengemaakte fiscale korf voor intresten en dividenden
De Belgische banken zijn geen voorstander van een korf te maken waarin alle intresten en dividenden worden gestopt om vervolgens de eerste 2.000 euro daarvan, ongeacht hun herkomst, vrij te stellen van belasting.
Momenteel moet op de eerste schijf van 1.020 euro aan intresten op klassieke spaarboekjes geen belasting worden betaald. Boven die grens is er een roerende voorheffing van 15%. De banken houden die automatisch af.
Op intresten van termijnrekeningen en kasbons en op dividenden van aandelen moet dan weer vanaf de eerste cent 30% roerende voorheffing worden betaald.
Een aantal parlementsleden van N-VA wil dit wijzigen en alle opbrengsten van sparen en beleggen in een korf brengen om die vervolgens te belasten tegen 30%. Vervolgens zou de spaarder/belegger via zijn belastingaangifte de belasting op de eerste schijf van 2.000 euro aan opbrengsten kunnen recupereren.
Die ingreep zou de belasting op sparen en beleggen niet alleen gelijkschakelen, ze zou ook tegemoet komen aan een kritiek vanuit Europa. De vrijstelling voor intresten op het spaarboekje geldt immers enkel voor spaarboekjes die aan een aantal voorwaarden met basisrente en getrouwheidspremie voldoen. Buitenlandse spaarformules komen daarvoor in de praktijk niet in aanmerking, wat tegen het vrij verkeer van kapitaal in Europa ingaat.
Bij de bespreking van dat voorstel in de Kamercommissie Financiën besloten de commissieleden bijkomende adviezen te vragen. De bankenfederatie Febelfin is daarmee intussen al klaar. Ze toont er zich geen voorstander van. “De spaarboekjes zorgen ervoor dat we goedkope leningen kunnen verschaffen. We zijn ook het land waar de consument het vaakst tegen een vaste rente leent; wat hem beschermt bij rentestijgingen. Als we aan dat systeem morrelen, verstoren we dat evenwicht, wat nefast kan zijn voor de kredietnemer”, zegt gedelegeerd bestuurder Karel Baert.
Voorts vindt Baert dat het klassieke sparen nog altijd het beste middel is om de burger ertoe aan te zetten een reserve aan te leggen voor een moeilijkere periode.
Ten slotte komt het werken via een gemeenschappelijke korf niet noodzakelijk de kleine spaarder ten goede. Hij zou dan zijn betaalde voorheffing via de belastingbrief moeten terugvorderen. “Dat is voor veel Belgen een bijkomende complexiteit waardoor veel mensen dat niet zullen doen”, aldus nog Baert.
- Staatsbon levert minder dan 53 miljoen euro op
- Wat u over het pensioensparen moet weten
- Schatkist lanceert nieuwe staatsbons op 1 en 8 jaar
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.