Contact

Beleggen steeds interessanter door hoge inflatie: hoeveel geld hou je best achter de hand als spaarbuffer?

Beleggen steeds interessanter door hoge inflatie: hoeveel geld hou je best achter de hand als spaarbuffer

De inflatie bedraagt nu 8,31%, het hoogste niveau in 39 jaar. Dat zorgt ervoor dat ons spaargeld aan een recordtempo minder waard wordt. Wie dat tegen wil gaan, verhuist zijn spaarcenten beter richting beleggingen. Maar, zeggen adviseurs, je kan best wel een spaargeldbuffer voor noodgevallen behouden. Hoeveel moet die bedragen? 

Natuurlijk zijn er een aantal factoren die ervoor zorgen dat de ideale grootte van je spaarbuffer varieert. Denk dan bijvoorbeeld aan de grootte van je gezin, je vast inkomen en kosten, of je al dan niet een woning en/of een auto afbetaalt, je energieverbruik, en ga zo maar door. Daarnaast zijn onverwachte, noodzakelijke uitgaven nooit ver weg en wil je natuurlijk ook af en toe eens van je welverdiende centen genieten.

 

Maandloon x 3

Financiële experts hanteren vaak de volgende vuistregel: als je het drie- tot zesvoudige van je (gemeenschappelijk) maandloon opzij kan houden, dan geldt je spaarbuffer als relatief financieel gezond. Stel dat je een nettomaandloon van 1.600 euro hebt, dan gaat het om 4.800 tot 9.600 euro. Een buffer tot twaalf keer het nettomaandloon zorgt natuurlijk voor een pak meer ademruimte, maar het moet ook realiseerbaar blijven.

Hoe hoger je inkomen, hoe hoger je spaarbuffer best is en dat om de volgende reden: wie meer verdient, heeft vaak een hogere levensstandaard en dus ook vaak hogere (onvoorziene) uitgaven.

Lees ook: Wil je beleggen maar heb je weinig kennis van de aandelenmarkt? Dit zijn de opties

 

Handige budget apps

Er bestaan intussen verschillende online tools en apps waarmee je voor je specifieke situatie kan narekenen hoeveel geld je best opzij houdt. Eenmaal alles ingegeven, zie je dan een simulatie gebaseerd op je gegevens. 

Stel: je bent een kinderloze alleenstaande, je hebt een netto maandinkomen van 1.800 euro, woont in een huurwoning en rijdt met een compacte wagen. In dat geval adviseert men een reserve van 12.350 euro. Voor een koppel met twee kinderen (2 en 8 jaar), een gezamenlijk netto maandinkomen van 3.600 euro, een middenklassenwagen en een huis van 250.000 euro bedraagt de spaarbuffer 22.550 euro.

 

De beste spaartarieven zijn...

Ja, de bedragen lijken in eerste instantie aan de erg hoge kant. Maar herstellingen aan de wagen, de vervanging van een nieuwe boiler of de reparatie van sanitaire leidingen zijn veelvoorkomende kosten. En helaas loopt de factuur daarbij snel op.

Tegelijk nodigen de lage rentetarieven niet uit om het wenselijke aantal centen op een spaarrekening te parkeren. Toch bieden verschillende banken voorwaarden aan die de minimale rentevoet ruimschoots overtreffen. De Santander Consumer Bank Vision+-spaarrekening stelt een totale rente van 0,60% voor.  De bpost bank Cocoon Spaarrekening afficheert een totaal rendement van 0,55%. Je mag op deze laatste wel maximaal 500 euro per maand sparen én je mag nog geen 40 jaar oud zijn.  

Het loont dus om de verschillende spaarrekeningen te vergelijken en je spaarbuffer zo toch een klein duwtje in de rug te geven. Hoe aanlokkelijk een nieuwe investering ook mag zijn of hoe zeer de bank je ook stimuleert om op in aandelenfondsen te beleggen, denk toch maar eerst aan je gezonde spaarbuffer.

TipBekijk hier welke spaarrekening momenteel het hoogste rendement heeft

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen