Contact

Leeft u boven uw stand? Vijf vragen waarmee u checkt of u niet te veel uitgeeft  

Vijf vragen waarmee u checkt of u niet te veel uitgeeft   
Tom Dejonghe

Het is makkelijk om uzelf iets extra te gunnen. Maar geeft u dan niet meer uit dan wat u zich strikt genomen kunt veroorloven? Stel uzelf de volgende vijf vragen om het te checken en er desnoods iets aan te doen.

1. Gaat u wel eens kopje-onder op uw rekening?

Een keer onder nul gaan op uw zichtrekening is geen groot probleem. Toch doet u een eenmalige aankoop waarvoor u tijdelijk niet genoeg middelen hebt, beter met een klassieke kredietkaart, waarbij het bedrag een keer per maand van de rekening gaat. Dat krediet is dan namelijk gratis, terwijl in het rood staan op uw zichtrekening dat niet is.

Als u tot 1.250 euro onder nul gaat, mag de bank u wettelijk gezien in totaal op jaarbasis maximaal 14% aanrekenen. Kan u meer dan 1.250 euro onder nul, dan bedraagt het maximale percentage 13%. In de praktijk schurkt de ene bank al dichter bij die wettelijke maxima aan dan de andere, maar dan nog rekenen ze goed door.

Tip: Lees hier hoeveel de banken aanrekenen als u onder nul gaat

2. Hebt u genoeg op uw spaarrekening staan?

Om onverwachte uitgaven de baas te kunnen, hebt u voldoende financiële buffer nodig. Het best zet u zes maanden aan loon opzij. Hebt u geen zekerheid op het werk? Ga dan voor twaalf maanden.

Over dat bedrag moet u onmiddellijk kunnen beschikken. Er zit dus niets anders op dan de som op een spaarboekje te zetten. De hoogste totale rente zonder enige spaarvoorwaarden bekomt u vandaag met de Vision+-spaarrekening van Santander Consumer Bank: 2,05 procent (basisrente + getrouwheidspremie).

3. Doet u geen onnodige of te grote uitgaven?

Af en toe eens onder nul gaan, niet genoeg kunnen sparen … Tijd om daar verandering in te brengen. En dan moeten we toch terugdenken aan de waardevolle lessen uit misschien wel het bekendste boek over geldzaken ooit: ‘Rich Dad Poor Dad’ van de Amerikaanse auteur Robert Kiyosaki.

Meer geld bezitten doet u niet alleen door uw inkomen te verhogen, maar bijvoorbeeld ook door uw geld voor u te laten werken via beleggingen. Het gaat er ook om hoeveel geld u overhoudt op het eind van elke maand. Bekijk dus de transacties op uw zichtrekening en stel uzelf de vraag: zijn deze kosten écht noodzakelijk? En zo ja, kan het toch goedkoper?

Tip: Bespaar nu op uw vaste kosten met mijnvergelijker.be

4. Gaat u een lening aan voor uw vakantie?

Nog een waardevol inzicht uit Robert Kiyosaki’s boek: het verschil tussen goede en slechte schulden. Bij een goede schuld is hetgeen waarvoor u leende meer waard, uitgedrukt in geld, dan het bedrag dat u er in totaal nog voor moet terugbetalen. Bij een slechte schuld is dat niet het geval. Bijvoorbeeld wanneer u leent voor een reis. Eenmaal uw vakantie voorbij, is die uitgedrukt in geld eigenlijk niets meer waard.

Dat betekent natuurlijk niet dat u het best niet op reis gaat, maar wel dat u er beter maandelijks voor spaart in plaats van ervoor te lenen. Reken uit hoeveel uw trip kost en deel die som door het aantal maanden dat u ervoor kan sparen. Op die manier komt u tot het bedrag dat u elke maand opzij moet zetten.

Tip: Vind hier de best passende spaarrekening

5. Nam u ook al deze uitgave onder de loep?

Tot slot iets om in overweging te nemen, als u een woonlening aangaat. Hoe langer uw lening loopt, hoe lager het bedrag dat u maandelijks aflost, maar ook hoe meer interest u in totaal betaalt.

Stel dat u een woning van 329.743 euro wilt kopen (de gemiddelde verkoopprijs op dit moment), waarvan u 90% of 296.769 euro leent. Op dertig jaar tegen een vaste rente kost u dat momenteel gemiddeld 3,71%, op twintig jaar gemiddeld 3,16%. In totaal betaalt u op dertig jaar dus meer interest dan op twintig jaar, namelijk 191.868,20 euro tegenover 102.358,43 euro. Maar als u op dertig jaar tegen een vaste rente leent, betaalt u minder per maand af: geen 1.663,03 euro, maar 1.357,33 euro. Aan u dus de keuze: minder per maand betalen en dus meer budgettaire ruimte voorzien, of op termijn 89.509,77 euro besparen.

Tip: Vind hier de best passende woonlening voor uw project

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen