Brengt vastgoed meer op dan spaargeld?
Het was al een tijdje voorspeld: de rente op spaarboekjes daalt. Dus dringt zich een logische vraag op: zijn er manieren om uw spaargeld beter te laten renderen? Wat als u het bijvoorbeeld investeerde in vastgoed dat u vervolgens verhuurt? Levert dat meer op?
Als u wilt sparen, rendeert uw geld vandaag nog altijd het best op de Ritme Spaarrekening van vdk bank (1,35% basisrente, 1,70% getrouwheidspremie). U mag er wel maximaal maar 500 euro per maand op storten. De voordeligste spaarrekening zonder voorwaarden is momenteel de NIBC getrouwheidsrekening (0,85% basisrente, 1,60% getrouwheidspremie).
Of een termijnrekening niet meer opbrengt? Vandaag alleszins niet meer. Op een termijnrekening zet u uw geld een vooraf bepaalde periode vast, van enkele maanden tot tien jaar. In ruil krijgt u een vooraf afgesproken rente. Izola Bank Saver+ met een looptijd van één jaar brengt netto nog 2,03% op, mits u minimaal 500 euro inlegt. De termijnrekeningen van NIBC op vijf en tien jaar leveren momenteel netto nog 1,96% op. Bij beide moet u minimaal 100 euro inleggen.
Wat als u vastgoed koopt en verhuurt?
Zowel spaar- als termijnrekeningen leveren met andere woorden weer minder op. Dus wat als u uw spaargeld nu eens investeerde in vastgoed en dat verhuurde? “Om te weten hoe goed die investering rendeert, delen we de totale huuropbrengst per jaar door de totale prijs die u betaalde voor de aankoop van het pand”, legt Thomas Verschaeve uit, verantwoordelijke beleggingsvastgoed bij immokantoor Dewaele. “Dus zowel de aankoopprijs zelf, als de registratierechten en btw en de notaris-, de hypotheek- en bancaire kosten.”
Op die manier bekomt u het brutohuurrendement. Maar wat met de onderhoudskosten doorheen de jaren? Om te weten hoeveel de verhuur van vastgoed echt oplevert, moet u die kosten eerst van de jaarlijkse huuropbrengst aftrekken, vooraleer u die door de totale aankoopprijs deelt. Met die berekening komt u het nettohuurrendement te weten. “Bij een residentieel pand dat minder dan tien jaar geleden nieuw gebouwd of gerenoveerd is, bedragen de onderhoudskosten gemiddeld 12% van de jaarlijkse huuropbrengst. Is het pand meer dan tien jaar geleden gebouwd of gerenoveerd, dan stijgen de onderhoudskosten naar 18%.”
“Hoeveel het pand dan in totaal netto rendeert, over alle jaren heen, hangt uiteraard ook af van de periode dat u het pand aanhoudt. Vijftien jaar lijkt daarbij een goede keuze, maar twintig jaar kan perfect als u het vastgoed lange tijd heel goed onderhield en de onderhoudskosten daardoor gelijk bleven. Daarnaast moet u rekening houden met de indexering van de huurprijs, de stijgende onderhoudskosten door de inflatie, de financieringskosten, hoeveel u leende en de potentiële meerwaarde bij verkoop.”
Welk huurrendement?
“Stel dat u een woning koopt en verhuurt”, gaat Verschaeve verder. “Dan mag u een huurrendement van 2,5% tot 3% verwachten. Voor appartementen bedraagt het verwachte rendement 2,5% tot 3,25%, voor studio’s 3,5% tot 4,5%, en voor vakantiewoningen in een recreatiepark en studentenhuizen 4% tot 5%.” Dus ja, het rendement van vastgoed kan hoger liggen dan dat van spaar- en termijnrekeningen.
Tip: Vind nu de interessante lening voor uw vastgoedinvestering
- Tien misverstanden over feitelijk samenwonen, wettelijk samenwonen en trouwen
- Spaarrekening gaf dit jaar hoogste opbrengst sinds 2012
- Rente e-DEPO zakt naar 2,30%
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.