Blijven termijnrekeningen ook in 2024 gewild?
De termijnrekening is terug van weggeweest. Belgische particulieren beleggen er meer en meer in. Welke termijnrekeningen bekeek u het voorbije jaar het meest via Spaargids? En wat brengt het komende jaar?
“Lange tijd konden termijnrekeningen moeilijk aantrekkelijke rentes aanbieden”, zegt professor financiële economie Hans Degryse van de KU Leuven. “Maar dat veranderde toen de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente verhoogde om de inflatie tegen te gaan. Sinds juli 2022 belegt de Belg dan ook weer meer in termijnrekeningen, op zoek naar een hoger rendement.” Volgens de Nationale Bank van België stond er in juni 2023 al 58,2 miljard euro aan particuliere financiële middelen op termijnrekeningen.
Wat zocht u vooral?
Ook bij Spaargids merken we het succes van de termijnrekeningen. Opvallend is dat van de tien meest opgezochte of aangeklikte termijnrekeningen van 2023 slechts twee rekeningen een looptijd van meer dan vijf jaar hadden: Izola Bank Saver+ op 5 jaar en Izola Bank Saver+ op 10 jaar. Zij waren dan ook de termijnrekeningen met langere looptijd die het meeste opbrachten.
De interesse van de spaarder ging duidelijk meer uit naar termijnrekeningen met korte looptijden. Liefst zeven termijnrekeningen in onze top tien van de meest opgezochte of aangeklikte termijnrekeningen liepen minder dan twee jaar. De termijnrekeningen met korte looptijden brachten dan ook meer op, nadat de centrale banken het voorbije anderhalf jaar hun rentes op (zeer) korte termijn erg vaak hadden opgetrokken.
Blijven termijnrekeningen populair in 2024?
Dat is natuurlijk de vraag. Alles hangt af van hoe de rentevoeten van de termijnrekeningen verder evolueren. Volgens Geert Sciot, woordvoerder bij de Nationale Bank van België, valt dat moeilijk te voorspellen. “Er zijn namelijk heel wat onbekende elementen die invloed kunnen hebben op het rentebeleid van de commerciële banken.”
“Om te beginnen: wat gaan de centrale banken doen? Zal de ECB de rentes op het huidige peil behouden of komen er snel verlagingen? De financiële markten verwachtten eind 2023 dat de ECB mogelijk al in maart 2024 de rentevoeten zou laten dalen. Maar onder meer NBB-gouverneur Pierre Wunsch waarschuwt voor te fel optimisme.”
“Daarnaast hangt de rente af van het commerciële beleid van elke individuele bank. Sinds de zomer van 2023 verhoogden de commerciële banken al enkele keren hun rentevoeten op spaar- en termijnrekeningen. Volgen er nog verhogingen?”
“De financiële markten houden er nu alleszins rekening mee dat de kortetermijnrente van de ECB tegen het einde van 2024 lager komt te liggen”, zegt Hans Degryse, “mogelijk op 2,5 à 3%. Als de Belgische langetermijnrente ongeveer gelijk blijft (momenteel 2,8%), kunnen banken in 2024 minder makkelijk aantrekkelijke termijnrekeningen bieden.”
En wat als de staatsbon vervalt?
“Ja, wat met de staatsbon op één jaar die in september 2024 afloopt?”, merkt Geert Sciot van de NBB op. “Vloeit het enorme bedrag dat daarin werd belegd - 21,9 miljard euro - dan terug naar spaar- en termijnrekeningen? Of geeft de overheid dan een nieuwe staatsbon uit? Veel vraagtekens, dus.”
“Dat laatste zou bijvoorbeeld kunnen”, merkt Hans Degryse op, “als de kortetermijnrente van de ECB en de Belgische langetermijnrente toch niet verlagen en pakweg 3 %tot 3,5% bedragen in september 2024, bijvoorbeeld omdat de inflatie toch niet onder controle is. Dan kan de overheid weer een aantrekkelijke staatsbon uitgeven. Waarop de banken mogelijk reageren met termijnrekeningen met een gelijkaardig rendement. Maar ook als er geen nieuwe staatsbon komt, kan er een prijzenslag tussen de banken ontstaan, om klanten te winnen.”
Tip: vind de interessantste termijnrekening voor u op dit moment
- Hoe laat u uw geld meer opbrengen met samengestelde interest?
- Hoe laat u uw geld genoeg opbrengen voor een comfortabel pensioen?
- Al heel wat Belgen veranderden dit jaar van spaarrekening, maar is dat een goed idee?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.