Contact

Een extra reden om van rekening te veranderen en toch bij uw bank te blijven

Een extra reden om van rekening te veranderen en toch bij uw bank te blijven

Heel wat banken pakten de voorbije weken uit met een hogere rente. Is het dan aangewezen om van financiële instelling te veranderen? Of blijf ik toch maar beter mijn bank trouw? En kan ik ook daar meer opbrengst voor mijn spaargeld opeisen? Het antwoord is mogelijks ‘ja’ en u heeft er zelfs een extra reden voor.

Er zijn nu al zeven banken die uitpakken met een totaalvergoeding van 2% of meer op een of andere spaarrekening. De komende weken komen daar zeker nog een aantal instellingen bij.

Dat bekent dat u voor een spaarinlage van 10.000 euro kunt rekenen op een opbrengst van 200 euro of meer. Als de spaarrekening waarop u momenteel spaart niet verder raakt dan een intrest van 0,50% of een opbrengst van 50 euro weet u meteen wat het kost om te blijven waar u bent.

Trek uw spaarbedrag op tot 100.000 en het verschil in intrest loopt al op van 2.000 euro tegen 500 euro. Dan loont het dus zeker de moeite om de zaken al eens van dichterbij te bekijken.

Tip: Hier vindt u alle spaarrekeningen en de vergoeding die ze bieden

 

Slim overstappen

Toch mag u zich niet zomaar laten verleiden om meteen over te stappen. Het komt erop aan om dat slim te doen.

Vooreerst moet u kijken naar de samenstelling van uw intrest. Bij een klassieke spaarrekening bestaat die uit twee delen. De basisrente wordt gegeven voor elke dag dat een bedrag op de rekening staat. De getrouwheidspremie komt daar bovenop voor gelden die een jaar lang worden behouden.

Heeft u niet de intentie om uw geld een jaar te laten staan, dan heeft het enkel zin de basisrentes te vergelijken en hoeft u niet naar de getrouwheidspremies te kijken. Daarbij komen ook rekeningen die geen getrouwheidspremie geven in aanmerking, al moet u er rekening mee houden dat in dat geval op de intresten roerende voorheffing verschuldigd is..

Momenteel krijgt u de hoogste basisrente op de Saver Account van Izola Bank. De instelling biedt alleen een basisrente. Ze bedraagt 2%. Na afhouding van roerende voorheffing blijft er netto 1,40% over voor elke dag dat een bedrag op de rekening staat.

Vergeet daarbij niet dat de basisrente elke dag gewijzigd kan worden, in tegenstelling tot het tarief van de getrouwheidspremie. Dat ligt na de storting meteen voor twaalf maanden vast. Nadien start een nieuwe renteperiode.

Kunt u uw geld wel voor minstens een jaar missen, dan moet u ook kijken naar de getrouwheidspremie. Let wel: stapt u over naar een andere bank vooraleer de periode van twaalf maanden is verstreken, dan mist u die premie. Het heeft doorgaans dus weinig zin om over te stappen als u grote bedragen hebt waarvoor de renteperiode bijna afgerond is.

Schrijft u het tegoed maar gedeeltelijk over naar een andere rekening, dan wordt de afname eerst gedaan van de storting waarvoor de renteperiode het minst ver gevorderd is.

Om u te helpen bij het inschatten van mogelijke gevolgen van het overschrijven van uw spaargeld moet elke instelling u een spaarsimulator ter beschikking stellen. Daarop kunt u het effect zien van een overschrijving.

 

Nog slimmer om bij uw eigen bank te blijven

Toch hoeven spaarders niet passief te blijven. Ook binnen dezelfde bank kunt u geld overboeken van een rekening met een lagere vergoeding naar een rekening met een hogere vergoeding. En daar is zelfs een bijkomende reden voor. Als de rekeningen op dezelfde naam staan, kunt u dat drie keer per jaar geld overboeken met behoud van getrouwheidspremie en renteperiode. Het moet dan wel gaan om minstens 500 euro. In dat geval zal de getrouwheidspremie verhoudingsgewijs worden berekend. De dagen op de eerste spaarrekening zullen tegen de premie van die rekening worden vergoed, de dagen op de tweede spaarrekening tegen het tarief van die tweede rekening.

Voor de spaarder komt het er dan ook op aan om bewust om te gaan met deze mogelijkheden. Zo boekt u beter een keer 1.500 euro over dan driemaal 500 euro. In dit laatste geval zijn alle overboekingen met behoud van renteperiode immers meteen opgebruikt.

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen