Gereglementeerde versus niet-gereglementeerde spaarrekening: wat moet u weten?
Wat zijn gereglementeerde spaarrekeningen? Wat is het verschil met een niet-gereglementeerde spaarrekening? En welke voor- en nadelen bieden beide types rekeningen voor u als consument?
Een gereglementeerde spaarrekening dient aan een aantal wettelijke regels te voldoen. Zo moet de totale rente van de rekening uit twee delen bestaan: een basisrente en een getrouwheidspremie. De basisrente bekomt u per dag dat uw geld op de rekening staat, vanaf de eerste dag. De getrouwheidspremie krijgt u voor elk bedrag dat minstens twaalf maanden op de spaarrekening blijft staan. De uitbetaling van de bekomen getrouwheidspremie gebeurt verplicht per kwartaal.
De basisrente moet minimaal 0,01% bedragen, de getrouwheidspremie minstens 0,10%. Tot voor kort was die som van 0,11% effectief wat u op een spaarrekening kreeg. Die tijd is intussen (gelukkig) voorbij.
Niet-gereglementeerde spaarrekening
De meeste spaarrekeningen in ons land zijn gereglementeerd, maar er bestaan dus ook niet-gereglementeerde. U herkent ze aan het feit dat u er slechts één rentevoet meer verkrijgt, zonder getrouwheidspremie, vanaf de eerste dag dat er geld op staat, net zoals de basisrente bij gereglementeerde spaarrekeningen. Banken moeten er ook geen wettelijke minimumrente op betalen, en u niet verplicht per kwartaal interest uitkeren.
Met welke rekening betaalt u het minst belasting?
Het verschil tussen gereglementeerde en niet-gereglementeerde spaarrekeningen lijkt misschien wat een formaliteit tot nu toe. Maar een gereglementeerde spaarrekening heeft ook een belangrijk voordeel, dat de niet-gereglementeerde niet biedt.
Bij gereglementeerde spaarrekeningen betaalt u namelijk geen belasting of roerende voorheffing op de verkregen interest, althans niet op de eerste 1.020 euro interest per persoon. Dat maximum geldt voor alle interest die u op alle spaarrekeningen op uw naam samen ontvangt. Inclusief de interest op de spaarrekeningen op naam van uw minderjarige kinderen. Elke ouder voegt de helft van die interest aan zijn of haar eigen verkregen rentebedrag toe. Voor spaarrekeningen op twee namen, verdubbelt de vrijstelling tot 2.040 euro.
Op het bedrag boven de vrijgestelde interest betaalt u 15% roerende voorheffing. Dat is nog altijd minder dan bij een niet-gereglementeerde spaarrekening. Daarbij betaalt u 30% roerende voorheffing op alle verkregen rente. De bank stort de roerende voorheffing zelf door aan de fiscus. Daarna bent u geen belasting meer verschuldigd op de interest. De roerende voorheffing werkt zogenaamd ‘bevrijdend’.
En wat met de depositogarantie?
Stel dat u op een Belgische, niet-gereglementeerde spaarrekening spaart. Blijft u dan beschermd door het Belgische depositogarantiestelsel? Het antwoord is eenvoudig: ja. Ook spaargeld op een niet-gereglementeerde spaarrekening krijgt u gegarandeerd terug, mocht de bank failliet gaan. De garantie geldt tot een bedrag van 100.000 euro per persoon en per bank.
Maar u betaalt dus meer belasting, als u op niet-gereglementeerde spaarrekeningen spaart. En toch brachten die enkele jaren geleden meer op dan gereglementeerde, zelfs na aftrek van 30% roerende voorheffing. Vandaag is dat niet het geval, maar u vergelijkt toch beter het volledige aanbod. Bij Spaargids vindt u een overzicht van zowel gereglementeerde als niet-gereglementeerde spaarrekeningen.
Tip: vergelijk alle spaarrekeningen, gereglementeerd en niet-gereglementeerd
- Schatkist lanceert nieuwe staatsbons op 1 en 8 jaar
- Bedrijven moeten boete betalen voor foute individuele pensioentoezegging
- Hoe tevreden was u dit jaar van uw bank?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.