Wacht niet te lang met het vastleggen van de huidige rendementen
Wie nog een hoge rente wil vastleggen voor een langere termijn moet zich haasten. Zowel banken als verzekeraars verlagen volop hun rentevoeten.
Eind augustus, begin september zetten vrijwel alle banken en verzekeraars hun beste beentje voor. Door het vervallen van de succesrijke Van Peteghem-staatsbon kwam immers zowat 22 miljard euro aan spaargeld vrij. Elke bank of verzekeraar wou daarvan een deel naar zich toetrekken. En dus pakten ze uit met extra aantrekkelijke condities. Bij de banken concentreerde de strijd zich vooral op termijnrekeningen en kasbons met een looptijd van 6 maanden en een jaar, de verzekeraars vooral op de langere looptijden.
Intussen verlaagden al diverse banken hun promotionele rentevoeten. Bij KBC is de actie met 4% rente op een termijnrekening op zes maanden afgelopen. Bij Crelan zakte de vergoeding op termijnrekeningen tot en met een jaar al met 0,40%. MeDirect zetten zijn aanbod van hoogrentende kortetermijnrekeningen vervroegd stop. En de kleinere banken NIBC en CPH pasten zelfs al de rente op hun spaarrekeningen neerwaarts aan.
Maar ook bij de verzekerings- en kapitalisatiemaatschappijen is de trend neerwaarts gericht. Zo ging bij Credimo de rente op zogenaamde kapitalisatiecontracten op twee, drie en tien jaar al omlaag. Het gaat om formules die heel goed vergelijkbaar zijn met kasbons die door de banken worden uitgegeven.
Dat de trend dalend is, is logisch. Ten eerste deden diverse instellingen extra inspanningen om hun deel van de 22 miljard euro aan vrijgekomen staatsbongeld naar zich toe te trekken. Dat geld werd begin september al terugbetaald en heeft ondertussen wellicht zijn nieuwe bestemming al gevonden. De promotietarieven zijn dan ook niet langer nodig.
Bovendien verlaagden de centrale banken intussen hun rentes. Bij de Europese Centrale Bank gebeurde dat al tweemaal met 0,25%. Bij de Amerikaanse centrale bank eenmaal met 0,50%. Nu de inflatie overal stilaan naar het gewenste peil van 2% evolueert, komen er de komende maanden wellicht nog bijkomende renteverlagingen.
Wie nog van de resterende rente-acties wil genieten, moet dus snel zijn. In de banksector lopen de laatste promotieacties eind september af, maar ook in de verzekeringssector hebben ze wellicht een beperkte houdbaarheidsduur.
Wie zijn geld nog wil plaatsen tegen de huidige hogere tarieven wacht dus best niet te lang. Zo biedt Patronale momenteel op haar Fix21-spaarverzekering, een verzekeringsbon met een vast rendement dat wordt gewaarborgd gedurende 8 jaar nog altijd 3,03%. Tot eind september wordt het nog ondersteund met een taksactie. Wie minstens 50.000 euro stort, moet slechts de helft van de 2% premietaks betalen die op spaarverzekeringen van toepassing neertellen. De andere helft wordt door de verzekeraar voor eigen rekening genomen. De opbrengst van dit product is bovendien belastingvrij als het tot de einddatum wordt behouden.
Spaarverzekeringen kunnen onder meer worden onderschreven bij Futuria. Deze makelaar heeft er zich toe verbonden om voor onder meer tak21- en tak23-beleggingen te werken tegen wellicht de laagste kosten in België. Bij sommige andere lopen die voor bepaalde producten op tot 6,5%. Dit is geen promotie, maar een permanente aanbieding. U betaalt dus ook op de toekomstige stortingen de verlaagde instapkosten.
Spaargids.be, dat zelf geen makelaar is, onderhandelde deze gunstige voorwaarden met Futuria. Dankzij Spaargids.be kunt u dus genieten van de beste voorwaarden op de markt.
Meer info:
TAK 21-Spaarverzekeringen
- Waarom laat spaarder hoogste rendement in niet-staatsbontijden links liggen?
- Al heel wat Belgen veranderden dit jaar van spaarrekening, maar is dat een goed idee?
- Staatsbons halen na vijf dagen 404 miljoen euro op
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.