Hoeveel moet u sparen om over voldoende buffer te beschikken?
Ongetwijfeld vroeg u het zich al af: hoeveel spaarcenten heeft de Belg gemiddeld op zijn rekening staan? En hoeveel moet u sparen om niet in de problemen te komen bij onverwachte uitgaven?
Volgens de Nationale Bank van België spaarden de Belgen begin dit jaar gemiddeld 14% van hun beschikbare inkomen. Dat is opvallend minder dan enkele jaren geleden. Rond de eeuwwisseling spaarden we gemiddeld nog 18%. Maar het is wel al weer meer dan in 2016 en de periode erna, toen het jarenlang rond 12% schommelde.
Volgens een enquête van Santander Consumer Bank kan een derde van de Belgen (31%) minder dan 100 euro per maand sparen. Nog een klein derde (28%) slaagt erin 100 tot 250 euro per maand opzij te zetten. Dat maakt dat bijna zes op de tien Belgen maandelijks tot 250 euro kunnen sparen.
In totaal hebben zes op de tien Belgen 55.000 euro of minder op de spaarrekening staan, volgens dezelfde studie van Santander Consumer Bank. Drie op de tien zeggen minder dan 10.000 euro spaarcenten te bezitten. Volgens een andere enquête, van Keytrade Bank en Universiteit Gent, heeft 50% van de Belgen 25.000 euro op de spaarrekening staan.
Is dat genoeg als spaarbuffer?
Wel, dat hangt ervan af. Ofwel berekent u de ideale spaarbuffer op basis van uw uitgaven. In dat geval bezit u het best zes tot twaalf keer het totale bedrag van al uw maandelijks en jaarlijks terugkerende uitgaven. Dus bijvoorbeeld voeding, telecom, energie, huur en leningen, maar ook belastingen en verzekeringen.
Ofwel volgt u de vuistregel dat u het best zes tot twaalf keer uw nettomaandloon aan spaargeld apart houdt. Als u dan bijvoorbeeld 2.300 euro netto per maand verdient, hebt u het best 13.800 tot 27.600 euro opzij staan. Verdient u een nettomaandloon van 4.700 euro? Dan beschikt u idealiter over een spaarbuffer van 28.200 tot 56.400 euro. Wanneer u meer verdient, ligt namelijk mogelijk ook uw levensstandaard hoger. En bij gevolg dus ook het totaal aan kosten dat u maandelijks spendeert.
Of u niet beter alles belegt?
U kunt inderdaad een deel van uw spaargeld beleggen, om het extra te laten renderen, maar zeker niet alles. Een spaarbuffer is nodig als financieel vangnet. Slaagde u erin om meer dan drie tot zes keer uw nettomaandloon opzij te zetten? Beleg dan eventueel met het bedrag dat u daarbovenop overhoudt. Zo rendeert dat geld mogelijk extra, terwijl u genoeg meteen beschikbare spaarcenten overhoudt voor onverwachte kosten.
Volgens de enquête van Keytrade Bank en Universiteit Gent heeft ruim een op de vier Belgische huishoudens meer dan drie keer zijn nettomaandloon apart staan als spaarbuffer. Ongeveer 40% van de Belgische huishoudens slaagt erin meer dan twaalfmaal het nettomaandinkomen opzij te houden. Er zijn dus zeker genoeg Belgen met genoeg spaarcenten om zich aan beleggen te wagen.
Start u met beleggen? Vind hier het beste beleggingsoptie voor u
- Bankenlandschap wordt verder uitgedund
- Wacht niet te lang met het vastleggen van de huidige rendementen
- De hoge spaarrentes zijn gaan vliegen
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.