, 23587
Contact

Hoe spaar ik het best voor een maximaal en zeker rendement binnen vijf jaar?

Hoe spaar ik het best voor een maximaal en zeker rendement binnen vijf jaar

De inflatie is de voorbije maanden sterk gestegen. Wie zijn koopkracht wil behouden, neemt dus best geen vrede met de wettelijke minimumrente van 0,11%. Maar hoe bereik je een maximaal en risicoloos spaarrendement met een horizon van vijf jaar? Brecht Coene, specialist bij Spaargids.be, beantwoordt jouw geldvragen.

“De inflatie in België is onder impuls van de stijgende energieprijzen verder opgelopen, tot 2,73%. Of concreet: voor de korf goederen die je vorig jaar met 100 euro kocht, betaal je nu 102,73 euro”, verduidelijkt Coene. “Helaas biedt geen enkele spaarformule met een vast en zeker rendement een afdoend antwoord op die dalende koopkracht. Wie goed vergelijkt, kan de schade wel enigszins beperken.”

 

Spaarrekening en termijnrekening


Coene ziet twee opties met een zeker rendement: de spaarrekening en de termijnrekening. “Bij een spaarrekening geniet je de vrijheid om jouw centen op eender welk moment van je rekening te halen, terwijl bij een termijnrekening het spaarbedrag voor een vaste termijn geparkeerd staat. De bank beloont dat engagement doorgaans met een iets hogere rente, maar ook hier kan je allesbehalve van een vetpot spreken.”

 

Nichespelers

De meeste grootbanken beperken zich voor hun gereglementeerde spaarrekeningen tot de wettelijke minimumrente. Ze belonen jouw spaarijver met een schrale jaarlijkse opbrengst van 0,11%, opgedeeld in 0,01% basisrente en 0,10% getrouwheidspremie. Wie tegen die voorwaarden 10.000 euro op een spaarboekje parkeert, ontvangt na vijf jaar een schamele 55,12 euro intrest.

Wie een hoger rendement nastreeft, moet zich volgens Coene vooral tot nichespelers wenden. “Zij zien die rente als een onderscheidende factor en beschouwen het als een middel om nieuwe klanten aan te trekken. Het doel bestaat er niet zelden in om hen in een later stadium te overtuigen van de kwaliteit van hun beleggingsproducten.”

 

Let op voor extra voorwaarden

Bovenaan de rangschikking van spaarrekeningen met het hoogste rendement vinden we Aion Bank, met een totaal rendement van 1,00% (0,10% basisrente en 0,90% getrouwheidspremie). “Er schuilt wel een addertje onder het gras, aangezien de klant een verplicht en betalend lidmaatschap moet aangaan, wat het rendement gedeeltelijk aantast en de formule eerder interessant maakt voor grote spaartegoeden.”

“De tweede in het rijtje, MeDirect, biedt een totaal rendement van 0,70% (0,05% basisrente + 0,65% getrouwheidspremie), maar begrenst het maandelijks te storten bedrag voor dat spaarproduct op 5.000 euro”, gaat Coene verder. “De spaarrekening met het hoogste rendement zonder dergelijke beperkingen vind je bij Santander Consumer Bank. Dankzij de totale rente van 0,60% (0,05% + 0,55%) dikt het startbedrag van 10.000 euro na vijf jaar met 303,54 euro aan.”

Tip: Vergelijk hier zelf de rentes van de verschillende spaarrekeningen

Termijnrekeningen: hoger rendement, maar roerende voorheffing

Wat de termijnrekeningen betreft, oogt het rendement toch wat beter. Izola Bank Saver pakt bij een looptijd van vijf jaar uit met een rente van 1,45%. “Daar knabbelt de fiscus wel nog eens 30% roerende voorheffing van af”, stipt Coene aan. “De nettorente van 1,015% levert bij een uitgangspunt van 10.000 euro na vijf jaar 517,91 euro op.”

 

Potentieel hoger rendement = hoger risico

Dat ondanks die geringe rente het totale spaarsaldo van de Belgen blijft aandikken, tot bijna 300 miljard euro ondertussen, wekt bij Coene geen verwondering op. “Veel Belgen verkiezen een spaarboekje omwille van de zekerheid. Het is ook een product waarmee ze vertrouwd zijn. Tegelijk zoekt zelfs de meer behoudsgezinde consument sneller zijn toevlucht tot alternatieven met een zeker risico, zoals beleggingsplannen en beleggingsfondsen. Dat juichen de banken uiteraard toe, aangezien het aanhouden van spaartegoeden hen in de huidige context geld kost. De meeste beleggingsfondsen tekenden de voorbije jaren een mooi geannualiseerd rendement op, maar niemand weet met zekerheid of dat in de toekomst het geval zo blijft. Wie zekerheid zoekt, moet zich dus nog altijd wenden tot de klassieke spaar- en termijnrekeningen, ook al boet hij of zij daarbij aan koopkracht in.”

 

Lees ook:

Andere tips over beleggen, spaarrekeningen en termijnrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen