Contact

Hoe zorgt u ervoor dat uw geld in 2025 niet in waarde afneemt?

Tom Dejonghe

De tijden van hoge inflatie liggen gelukkig alweer een eind achter ons. Momenteel bedraagt de Belgische inflatie nog 3,16%, berekend op basis van de nationale consumptieprijsindex. Hoe zorgt u ervoor dat uw kapitaal met meer rendement aangroeit, om dat verlies aan waarde te compenseren?

Even terug naar 2022. In oktober van dat jaar bereikt de inflatie in België een piek van 10,3%. Dat gebeurt na een zelden geziene stijging, waartegen de Europese Centrale Bank al sinds juli van dat jaar strijdt, met liefst tien opeenvolgende renteverhogingen. Zoveel maanden later, in december 2024, bedraagt de inflatie weer 3,16%. Dat is alweer wat meer dan in augustus 2024, toen de inflatie nog 2,86% bedroeg, maar toch: de strijd tegen de torenhoge inflatie lijkt gestreden.

Wat zijn de verwachtingen voor 2025?

Een inflatie van 3,16%? Dat betekent nog altijd dat wat in december 2023 100 euro kostte, exact een jaar later 103,16 euro kost. Maar in januari 2025 stijgen ook de lonen van meer dan een half miljoen Belgische bedienden: zij krijgen 3,58% opslag. Alleen: wat brengt 2025? Voor voorspellingen over de inflatie moeten we bij het Federaal Planbureau zijn. Volgens de recentste vooruitzichten uit januari 2025 verwacht het een gemiddelde inflatie van 2,5% in 2025, tegenover 3,14% in 2024 en 4,06% in 2023.

Hoe compenseert u dat verlies?

Om dat komende waardeverlies tegen te gaan, moet u op zoek naar een manier om uw geld meer dan de inflatie te laten opbrengen. Met een rendement dat dus hoger ligt dan 2,5%, op de cruciale voorwaarde dat de huidige voorspellingen van het Federaal Planbureau uitkomen. Laat ons kijken naar de mogelijkheden.

De hoogste totale spaarrente bekomt u momenteel op de spaarrekening Santander Consumer Bank Vision+: 2,25% (0,75% basisrente, 1,50% getrouwheidspremie). Gezien de verwachte gemiddelde inflatie van 2,50% voor 2025 volstaat dat natuurlijk niet. De voorspelling dat de spaarrente afneemt als de ECB haar rente laat zakken, komt jammer genoeg bij veel banken uit.

Wat brengt meer op dan 2,50%?

Dat blijft dus de vraag. Ook termijnrekeningen, waarop u uw geld gedurende een bepaalde tijd vastzet in ruil voor een afgesproken rente, brengen niet meer genoeg op om de inflatie te verslaan. Als u uw geld vastzet op Izola Bank Saver+ met een looptijd van één jaar en een minimale inleg van 500 euro, bekomt u netto een rente van 2,03%. Ook die opbrengst ligt een stuk onder de verwachte gemiddelde inflatie.

Het ziet ernaar uit dat u de kaart van beleggen moet trekken, als u uw geld meer wilt laten opbrengen dan de inflatie. Dat kan onder meer via een beleggingsplan. Daarmee belegt u bijvoorbeeld elke maand automatisch een bedrag in een modelportefeuille die bij uw risicoprofiel past. Dat houdt u dan een bepaalde periode vol.

Hoeveel kan beleggen opbrengen?

Dat is een tricky question. Op korte termijn kan de beurs namelijk schommelen. Vandaar trouwens dat u het best belegt met geld dat u een tijdlang kunt missen. Maar het rendement uit het verleden zegt natuurlijk wel iets over hoeveel beleggingsplannen kunnen opbrengen.

Laat ons de beleggingsplannen rangschikken volgens hun historisch rendement op vijf jaar. Dan valt meteen op dat de opbrengst van beleggingsplannen de inflatie ver kan overstijgen. Offensief - Easyvest 10 spant de kroon met een historisch rendement op vijf jaar van 9,94%. Het is een vorm van hangmatbeleggen. U belegt namelijk in een indexfonds. Maar ook beleggen met AIP-portefeuille Neutraal van Argenta leverde meer op dan de verwachte inflatie in 2025, met 3,57% rendement op vijf jaar.

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over beleggen, spaarrekeningen en termijnrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen