Pensioen is 123.000 euro te laag om alle kosten te dekken
Een Belg die op 65 met pensioen gaat en nog 30 jaar leeft, heeft over die periode bovenop zijn wettelijk pensioen een bedrag van 123.000 euro nodig om al zijn uitgaven te kunnen doen, blijkt uit een analyse van Belfius Insurance.
Belfius bekeek via artificiële intelligentie en geanomiseerd de rekeningen van 185.000 gepensioneerden om te zien hoeveel zij daadwerkelijk uitgaven na hun pensionering op 65 jaar. Voor klanten die tot 95 jaar leefden, bedroeg de mediaan - bij de helft is het meer, bij de andere helft minder - 765.000 euro. Dat was 123.000 euro bovenop het wettelijk pensioen dat ze in die periode (1.783 euro per maand of 642.000 euro in totaal) ontvingen. Of: de betrokkenen moesten omgerekend 327 euro per maand zelf financieren.
Misvattingen
"Door te gaan kijken wat gepensioneerden echt uitgeven, maken we ook komaf met twee foute veronderstellingen", zegt topman Frédéric Van der Schueren van Belfius Insurance. 56% van de Belgen verwacht dat hun wettelijk pensioen volstaat om al hun uitgaven te dekken en 44% gaat ervan uit dat hun uitgaven stabiel zijn in de tijd. In beide gevallen is dat niet zo."
Uit het onderzoek blijkt dat 78% van de Belgen meer uitgeeft dan wat ze aan wettelijk pensioen ontvangen. In de eerste jaren na het pensioen is dat zowat 800 euro meer. Tegen de 95ste verjaardag nog 106 euro. “Dat is dus in tegenspraak met het idee dat de uitgaven aan het eind van het leven groter zouden zijn dan bij het begin van het pensioen. Soms zijn er wel erg hoge medische uitgaven in de laatste levensfase, maar die wegen in de totaliteit van de uitgaven over de hele pensioenering niet door. “
Niet maximaal genoten
“Na de pensionering verloopt het leven inderdaad niet volgens een rechte lijn”, zegt professor actuariële wetenschappen Jennifer Alonso Garcia van de ULB. “In een eerste fase zijn de gepensioneerden nog zeer actief en besteden ze een groter deel van hun uitgaven aan vrije tijd en reizen. Daarna settelen ze zich en besteden ze meer geld aan de woning. In de derde fase gaat dan weer een groter deel van het budget naar medische ondersteuning.”
Veel gepensioneerden willen uit voorzorg een kapitaal achter de hand houden voor wat komt, meer dan wat ze echt nodig hebben. “Dit leidt tot een risico op onderconsumptie, wat hen verhindert om maximaal van hun pensioen te kunnen genieten”, aldus nog Alonso Garcia.
Tip: U kunt op een fiscaal interessante manier zelf een extra pensioen opbouwen via pensioenspaarfondsen, pensioenspaarverzekeringen en langetermijnsparen.
- Staatsbon leverde 140 miljoen euro op
- Hoeveel pensioen krijgt u gemiddeld als werknemer, bediende of zelfstandige?
- Belgen stopten in 2024 meer geld in spaar- en beleggingsverzekeringen
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.