282, 26191
Contact

Hoe laat u uw geld genoeg opbrengen voor een comfortabel pensioen?

Hoe laat u uw geld genoeg opbrengen voor een comfortabel pensioen?
Tom Dejonghe

Een verblijf in een woonzorgcentrum kost tegenwoordig gemiddeld 2.182 euro per maand, terwijl het wettelijke pensioen netto gemiddeld 1.640 euro bedraagt. Alleen al met die cijfers is het duidelijk: u bouwt het best ook zelf een kapitaal op voor later. Maar hoeveel dan? En hoe? We vroegen het aan Kenneth De Beckker, professor financiële economie aan de Open Universiteit en KU Leuven.

Hoeveel kost het leven na uw pensioen?

“Alles begint met een denkoefening, die u het best van jongs af aan regelmatig eens herhaalt”, vertelt De Beckker. “Welk leven wilt u op uw oude dag leiden, met welke kosten? En zal u daarvoor over genoeg financiële middelen beschikken?”

“Hebt u een eigen woning of betaalt u huur? Geniet u vooral eenvoudig thuis of reist u veel? Eet u vaak op restaurant? Welk bedrag geeft u dagelijks uit? Hoeveel bedragen uw vaste kosten?

En als u uiteindelijk naar een serviceflat en daarna een woonzorgcentrum trekt, hoeveel betaalt u daarvoor dan in uw omgeving? Als u die uitgaven optelt, opgesplitst volgens de jaren met en zonder serviceflat en woonzorgcentrum en dat bedrag deelt door het aantal maanden dat u denkt met pensioen te zijn, volgens de gemiddelde levensverwachting, dan weet u hoeveel uw gepensioneerd leven maandelijks min of meer zal kosten. Neem daarbij wel marge, want niemand kan perfect voorspellen hoe de prijzen zullen evolueren die u doorheen de jaren betaalt voor goederen en diensten.”

Hoeveel pensioen krijgt u daarvoor?

Dat is natuurlijk de volgende kwestie. Zoals gezegd, bedraagt het gemiddelde wettelijke pensioen netto 1.640 euro. “Maar ook dat is maar een gemiddelde. Via MyPension.be krijgt u een inschatting van hoeveel wettelijk pensioen u zal ontvangen. Een bedrag dat uiteraard verder evolueert, naarmate u langer werkt. Voeg daar het aanvullend pensioen aan toe dat u mogelijk via uw werkgever opbouwt, en u weet hoeveel pensioen u in totaal ontvangt, als u verder niets onderneemt.”

Hoe legt u het verschil bij, als dat niet volstaat?

“Banken stellen u ongetwijfeld voor om aan pensioensparen te doen. U betaalt er ook jaarlijks minder belasting door. Maar als u uw contract afsloot voor u 55 jaar oud werd, betaalt u op uw 60ste 8% heffing op het opgebouwde bedrag. Sloot u het contract na uw 55ste? Dan betaalt u de heffing op de dag van de tiende verjaardag ervan.”

“Fiscaal voordelig pensioensparen via de bank is zeker een goede eerste stap, vooral voor wie weinig vertrouwd is met de beurs,” aldus De Beckker, “maar uiteindelijk levert zelf in aandelen beleggen vaak nog iets meer op. Dat is wel gemiddeld en op lange termijn bekeken, want aandelen kunnen het ook een tijdlang (erg) slecht doen. Beleg er dus in als u genoeg financiële ruimte en tijd hebt en wanneer u bereid bent het risico op korte termijn te nemen. Eventueel belegt u erin via een tracker die een brede beursindex volgt. Zo belegt u meteen breed gespreid, wat noodzakelijk is. Die belegging kan u naar wens verder aanvullen met individuele aandelen of fondsen.”

Start zo vroeg mogelijk

“Zowel met de denkoefening over wat uw leven als gepensioneerde zal kosten, als met het opbouwen van kapitaal start u best zo vroeg mogelijk. Het prijskaartje van uw oude dag inschatten, is niet eenvoudig als u nog jong bent. Maar naarmate u uw pensioensleeftijd nadert, lukt dat makkelijker. Op jongere leeftijd belegt u dan meer in aandelen, op latere leeftijd minder.”

Tip: Vergelijk hier de mogelijkheden rond pensioensparen via een bank

Tip: Vergelijk hier de mogelijkheden rond pensioensparen via een verzekeringsmaatschappij

 

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over pensioenspaarfondsen en pensioensparen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen