Is het interessant om uw pensioen uit te stellen?
Is het financieel interessant om uw pensioen uit te stellen? Of neemt u dat pensioen toch maar best zo snel mogelijk aan?
Wettelijk pensioen
De wettelijke pensioenleeftijd in ons land bedraagt zowel voor mannen als vrouwen 65 jaar. In 2025 stijgt dat naar 66 jaar. En in 2030 naar 67 jaar.
Op dit principe gelden een aantal uitzonderingen. Zo moeten magistraten langer aan de slag blijven. Militairen zwaaien dan weer vroeger af.
Vervroegd pensioen
Maar er geldt voor iedereen ook de mogelijkheid om een vervroegd pensioen op te nemen. Dit kan van 63 jaar als u een loopbaan van 42 jaar heeft. Of vanaf 61 jaar met een loopbaan van 43 jaar. En nog: vanaf 60 met een loopbaan van 44 jaar. Lees: voor mensen die sinds hun zestiende werken. Bij de berekening wordt ook rekening gehouden met de jaren militaire dienst. De juiste data die voor u persoonlijk gelden, vindt u op mypension.be
Aan vervroegd met pensioen gaan, hangt wel een prijskaartje. Dat is ook logisch. U zal minder jaren hebben bijgedragen. Als we uitgaan van een volwaardig pensioen na 45 jaar dienst, betekent elk jaar dat u minder bijdraagt u 1/45ste van een volwaardig pensioen kost.
Daarnaast zijn er de zogenaamde opportuniteitskosten. Als u stopt met werken, krijgt u niet langer loon. Ook worden er geen extra bijdragen meer voor u gestort in een groepsverzekering.
Tip: U kunt een aanvullend pensioenkapitaal opbouwen via het fiscaal aangemoedigde langetermijnsparen
Blijven werken
Is het dan interessanter om langer te werken? U bent immers niet verplicht om een pensioen aan te vragen, zelfs al voldoet u aan de voorwaarden voor een wettelijk pensioen (leeftijd) of een vervroegd pensioen (voldoende aantal loopbaanjaren).
Als zelfstandige kunt u gewoon blijven doorwerken, wat niet zelden ook gebeurt. Als loontrekkende kunt u dat als uw werkgever u dat toestaat. En als ambtenaar kunt u een verlenging vragen van maximum 1 jaar, die u vervolgens kunt hernieuwen.
Flexi-job
Maar is dat wel aangewezen? Wie 65 is of minstens 45 loopbaanjaren op de teller heeft, mag zijn pensioen aanvragen en nadien in een aantal sectoren onbeperkt bijverdienen met een flexi-job. Bij vroeggepensioneerden moet er dan weer voldoende tijd zitten tussen het einde van de loopbaan en de start van de flexi-job. Hij moet minstens voor het begin van kwartaal 1 met pensioen zijn gegaan om in kwartaal 2 te starten als flexi-jobber.
Voor wie jonger is dan 65 jaar of nog geen 45 loopbaanjaren op de teller heeft, zijn er wel maximale bedragen die via een flexi-job verdiend kunnen worden bovenop het pensioenbedrag. Bij overschrijding wordt het pensioen verminderd.
Met uitzondering van de horeca hebben flexi-jobbers minstens recht op het minimumbarema in de sector. Maximaal mag de verloning 150% van dat minimumbarema bedragen. In de horeca bedraagt het minimumloon 12,29 euro. Voor zon- en feestdagen komt daar een extraatje bij. Op dit flexi-loon betaalt u als gepensioneerde geen sociale lasten, noch belastingen. Uw brutoloon is meteen ook uw nettoloon. Voor niet-gepensioneerden is het bedrag waarop ze belastingvrij kunnen verdienen, wel beperkt.
Pensioenbonus
Vanaf 1 juli komt daar nog een extraatje bij. Wie er voor kiest om verder te werken na zijn vervroegde pensioenleeftijd, krijgt recht op een pensioenbonus. Dit is een nettobedrag dat hij ontvangt als hij echt met pensioen gaat. Wie al meer dan 43 loopbaanjaren heeft op de vroegste pensioendatum, krijgt voor elk jaar extra een bonus van 11.782,53 euro. De bonus kan gedurende drie jaar worden opgebouwd. Heeft hij minder dan 43 loopbanen bij de start, dan ontvangt hij het eerste jaar 3.927,51 euro, het tweede jaar 7.855,02 euro en het derde jaar 11.782,53 euro. Hij kan een uitbetaling in kapitaal of in rente vragen.
De voorwaarde voor de pensioenbonus is wel dat het rustpensioen ten vroegste ingaat vanaf 1 januari 2025.
- Banken tegen eengemaakte fiscale korf voor intresten en dividenden
- Wat u over het pensioensparen moet weten
- Staatsbon op 1 jaar levert 2,20% op, die op 8 jaar 2,80%
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.