Contact

Is een groot bedrag op uw spaarboekje verstandig?

Is een groot bedrag op uw spaarboekje verstandig

Is het verstandig om een hoog bedrag op uw spaarrekening te zetten? Of zijn daar ook gevaren aan? Sommige banken ontmoedigen u zelfs om hoge bedragen op uw rekening te zetten, terwijl andere dat net aanmoedigen.

ING gooide als eerste bank de knuppel in het hoenderhok. De bank besliste dat particuliere klanten vanaf 1 januari 2021 nog hoogstens 1 miljoen euro op hun klassieke spaarboekje mochten plaatsen. Wat er boven uitstak, werd onmiddellijk overgeschreven op een zichtrekening met een rente van 0%. En wie meer dan 1 miljoen euro op zijn zichtrekening had, moest daarop zelfs een strafrente van 0,50% betalen. Op 1 juli 2021 verlaagde de bank beide grensbedragen tot 250.000 euro.

BNP Paribas Fortis volgt op 1 april 2022. Ook bij de grootste bank van het land mag u vanaf dan nog 250.000 euro op een klassieke spaarrekening parkeren. Wat er boven uitstijgt, wordt overgeboekt op een zogenaamde niet-gereglementeerde spaarrekening. Dat is een rekening waarop de bank niet de wettelijke minimumrente van 0,11% (basisrente van 0,01% + getrouwheidspremie van 0,10%) moet betalen.

Bij Triodos Bank, dat alleen niet-gereglementeerde spaarrekeningen aanbiedt, bedraagt de rente 0%. Als het bedrag op de rekening uitstijgt boven 500.000 euro past de instelling een strafrente van 0,50% toe.

Enkele andere banken werken dan weer alleen met een plafond. Bij Argenta ligt het totaalbedrag dat klanten op hun spaarrekeningen mogen hebben op 2 miljoen euro, bij AXA Bank op 1 miljoen euro. En bij Europabank op 500.000 euro per rekening. Van een strafrente is hier geen sprake.

Ook MeDirect legt een plafond op. Op Maandsparen Max (basisrente 0,05% + getrouwheidspremie 0,25%) bedraagt het 50.000 euro. Op Dynamic Sparen (basisrente 0,10% + getrouwheidspremie 0,10%) zelfs maar 30.000 euro.

KBC houdt de deur open. De instelling nam in haar reglement een bepaling op dat ze een ander rentepercentage mag vaststellen voor het totale tegoed op de rekening van zodra het meer dan 100.000 euro bedraagt.

Waarom doen de banken dit? Die reden is heel duidelijk. Als de financiële instellingen het spaargeld dat ze aantrekken niet volledig kunnen omzetten in leningen voor andere klanten, moeten ze het overschot parkeren bij de Europese Centrale Bank. En daarop betalen ze momenteel een strafrente van 0,50%. Die rekening schuiven ze gewoon door naar hun klanten.

Toch bestaat ook het tegendeel. Plaatst u bij Santander Consumer Bank op de Vision Max-rekening een bedrag tussen 125.000 euro en 200.000 euro, dan vangt u een basisrente van 0,25% en een getrouwheidspremie van 0,40%. Wie zijn geld een jaar laat staan, heeft bij ongewijzigde rente een vergoeding van 0,65% op zijn spaargeld, het hoogste bod momenteel op de Belgische markt. Wie minder of meer spaart, ziet de basisrente naar 0,05% zakken.

Tip: Hier vindt u de spaarrekeningen met de hoogste opbrengst.

 

Verstandig?

Is het echter verstandig om veel geld op een spaarrekening te zetten?  Eén zaak is zeker. Wie dat doet, wordt er armer op. In februari bedroeg de inflatie in ons land liefst 8,04%. Anders gezegd: voor een korf goederen waarvoor u vorig jaar 100 euro betaalde, moet u nu al 108,4 euro neertellen. Wie op zijn spaarrekening 100 euro had staan en de wettelijke minimumrente van 0,11% kreeg - bij het gros van de spaarrekeningen is dat het geval – zag zijn tegoed aangroeien tot 100,11 euro. Met andere woorden: zijn koopkracht zakte aanzienlijk.

Wie zijn koopkracht wil behouden, moet het dus over een andere boeg gooien. Concreet betekent dat overstappen op beleggingsformules, waarmee u een potentieel hoger rendement kunt halen. Maar dat doet u best niet blind. De bokkensprongen op de beurzen van de voorbije dagen bewijzen nog maar eens dat de financiële markten niet alleen kunnen stijgen, maar ook fors kunnen dalen. Gespreid instappen, is dan ook de boodschap. Dan kunt u doen met beleggingsplannen, waarbij u periodiek – bijvoorbeeld elke maand - een bedrag belegt. Dat zal weliswaar niet verhinderen dat u in slechte tijden uw investering in waarde ziet dalen, maar u zal nooit al uw centen in de beurs investeren op het moment dat die op haar hoogste peil staat.

Tip: Hier vindt u een overzicht van een aantal beleggingsplannen

Toch is het houden van een belangrijk bedrag op een spaarrekening niet altijd onverstandig. Ten eerste zijn de tegoeden erop gedekt door een depositogarantiesysteem tot 100.000 euro per persoon.  Zet u 80.000 euro op uw rekening, dan krijgt u die integraal terug. Gaat het om 125.000 euro n is dat uw enige tegoed bij de bank, dan kunt u hoogstens 20% van uw inleg verliezen. Let wel: bij Santander Consumer Bank is dat het Spaanse en niet het Belgische.

Voorts zijn spaarrekeningen niet onderhevig aan de grillen van de beurs. Zelfs al vreet de inflatie nu een stuk koopkracht weg, u vermijdt er de soms grotere terugvallen op de financiële markten mee. Dat is belangrijk als u de centen op relatief korte of middellange termijn met zekerheid nodig heeft, bijvoorbeeld voor de aankoop van een auto of als eigen inbreng bij de aankoop van een woning.

 

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen