Mag mijn bankier vragen waarom ik geld afhaal?
Hoeveel cash geld mag u afhalen in uw bankkantoor? En mag uw bankier vragen wat u ermee gaat doen?
Decennialang was het de gewoonste zaak van de wereld: cash geld naar de bank brengen om het op uw rekening te zetten en het er na een tijdje weer afhalen om uitgaven te betalen.
Vandaag ligt dat allemaal wat moeilijker. Als iemand met een grote som geld komt aanzeulen, mag een bank naar de herkomst ervan vragen. Als ze het niet vertrouwt, mag ze ook het geld weigeren. Dat komt omdat banken moeten voldoen aan een strenge wetgeving tegen mogelijk witwassen van geld. Deposito’s van een verdachte oorsprong mogen ze weigeren.
Cash geld wordt als een risico gezien. Het kan worden gebruikt voor ‘zwarte’ aankopen of voor omkoping. Daarom is het wettelijk al geruime tijd verboden om nog cash te gebruiken om vastgoed aan te kopen. En koopt u iets anders, dan mag u niet meer dan 3.000 euro in cash betalen.
Zicht- en spaarrekening
Mag u dan onbeperkt cash afhalen? Bij een zichtrekening is het antwoord ‘ja’. Zicht betekent immers dat het geld onmiddellijk beschikbaar is. Staat het op uw rekening, dan mag u het afhalen. Bij grote afhalingen vragen banken niettemin dat u hen om praktische redenen tijdig zou verwittigen. Ze hebben maar een beperkte hoeveelheid cash meer in huis.
Tip: Hier vindt u een overzicht van de diensten die aan een zichtrekening verbonden zijn
Ook van een spaarrekening wordt gezegd dat u onbeperkt geld mag afhalen. Maar hier is dat veeleer een gebruik dan een wettelijke regeling. Banken hebben in hun algemeen regelement op de verrichtingen, dat u ondertekent als u klant wordt, een bepaling opgenomen die de opnames kunnen beperken. Zo stelt dat van KBC: “Het tegoed op een KBC-Spaarrekening is in principe zonder opzegging opvraagbaar. Onverminderd art. I.33.2 van de Algemene Bankvoorwaarden behoudt de bank zich evenwel het recht voor om in uitzonderlijke gevallen: opvragingen van meer dan 1 250 euro afhankelijk te stellen van een voorbericht van vijf kalenderdagen en het geheel van de opvragingen te beperken tot 2 500 euro per halve maand.” Op die manier zou de bank zich kunnen indekken tegen plotse grote opvragingen. De vraag is alleen of ze dit ooit zou toepassen.
Tip: Hier vindt u de spaarrekeningen met de hoogste rente
Aan de automaat
Het afhalen van geld aan het bankloket is een zaak, het afhalen aan een geldautomaat een andere. Zo bedraagt de standaardlimiet voor geldopnemingen met uw debetkaart bij Belfius 650 euro per dag. U kunt deze wel verhogen tot maximaal 2.500 euro per dag. Voor minderjarigen tot 16 jaar is dit beperkt tot 100 euro per dag. Deze regeling kan per bank anders zijn. Ze is er vooral uit veiligheidsoverwegingen. Bij misbruik van de kaart kan de schade zo worden beperkt.
Proportioneel
Maar mag een bankier u ook vragen wat u met uw geld gaat doen? De bankier mag informatie inwinnen die nodig is om aan zijn verplichtingen in het kader van de witwaswetgeving te voldoen, maar dat moet proportioneel gebeuren. Een bankier mag dus niet voor elke verrichting, klein en groot, uitpluizen wat u met uw geld doet.
Als uw bankier weet heeft van ongeoorloofde praktijken of hij heeft daarover een vermoeden, dan moet hij dit melden aan de antitwitwascel van zijn hoofdkantoor. Die kan dan nakijken of er verdachte patronen op de rekening gebeuren en desgevallend een dossier overmaken aan de Cel voor Financiële Informatieverwerking, zeg maar de antiwitwascel. Uw bank moet u hiervan zelfs niet op de hoogte brengen. Alle banken hebben trouwens op de achtergrond programma’s draaien die verdachte transacties moeten opsporen en melden.
- Hoe tevreden was u dit jaar van uw bank?
- Schatkist lanceert nieuwe staatsbons op 1 en 8 jaar
- Bedrijven moeten boete betalen voor foute individuele pensioentoezegging
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.