282, 24557
Contact

Meer krijgen voor uw spaargeld in het buitenland: goed idee?

Meer krijgen voor uw spaargeld in het buitenland

Terwijl de hypotheekrente toeneemt, stijgt de intrest op de spaarboekjes maar langzaam, ondanks de politieke druk. Dus vroeg u het zich misschien ook al af: spaart u niet beter in het buitenland?

Lange tijd bracht sparen nagenoeg niets op. Vandaag is de situatie al wat beter. Sinds de Europese Centrale Bank de rente op korte termijn een aantal keren verhoogde, trokken verschillende Belgische banken hun spaarrentes lichtjes op. Maar nog altijd niet om over naar huis te schrijven.

 

Spaarrentes blijven laag, hypotheekrentes hoog

De hoogste spaarrente in België krijgt u momenteel bij Santander Consumer Bank: 2,50% (1% basisrente + 1,50% getrouwheidspremie), op voorwaarde dat u tussen 125.000 en 200.000 euro op de rekening plaatst. Andere banken blijven veel zuiniger. Bij ING krijgt u 1,40% totale rente (met een maximuminlage van 500 euro per maand), bij BNP Paribas Fortis 1,25% (maximaal rekeningsaldo van 100.000 euro), bij KBC 0,90% (enkel met automatische spaaropdracht van maximaal 500 euro per maand) en bij Belfius 0,80%.

Helemaal anders evolueerden de rentevoeten voor hypothecaire leningen. Als u vandaag 250.000 euro tegen een vaste rente leent op 20 jaar (maximaal 80% van de waarde van de woning), dan betaalt u gemiddeld 3,34% rente, of 1,63% meer dan vijf jaar geleden, aldus de Rentebarometer van Immotheker Finotheker.

 

Waarom stijgt de spaarrente niet mee?

Zeker, de spaarrentes van sommige banken stijgen wel licht. Zoals zopas nog Santander Consumer Bank, die zijn totale rente vanaf 5 juni 2023 naar 2,5% bracht. En ook de grootbanken verhoogden hun spaarrentes wat de voorbije maanden. Maar dan koppelden ze hun hogere rente bijvoorbeeld aan een nieuwe spaarrekening, zoals bij BNP Paribas Fortis. Of ze verhoogden de rente van een spaarrekening waarop u maar een bepaald maximumbedrag per maand kan storten.

Waarom de spaarrentes niet écht meegroeien? Wel, enerzijds omdat grootbanken vandaag geen extra liquide middelen nodig hebben om kredieten te verstrekken. Maar ook omdat ze hun rentekosten onder controle willen houden. Doordat de banken nog jarenlang vastzitten aan goedkope woonleningen van weleer, zijn hun inkomsten uit rente beperkt. Omgekeerd zou de rente optrekken heel wat kosten. Als je 300 miljard euro spaargeld 1% meer rente geeft, kost dat 3 miljard euro. Zo verliezen de banken meer dan de helft van hun winst. En dus volgen de grote banken de uitdagers niet.

 

Is het in het buitenland beter?

Hoe zit het bijvoorbeeld in Nederland? Wel, ook daar stijgen de spaarrentes traag. Bij ING in Nederland kregen spaarders sinds 1 mei bijvoorbeeld 0,75% variabele spaarrente op jaarbasis, of 0,25% meer dan voorheen. Op 1 juni verhoogde ING in Nederland de spaarrente naar 1%, net als Rabobank trouwens. Maar bij ons biedt ING dat tarief al een tijd. Bovendien geldt de spaarrente van 1% bij ING in Nederland enkel voor de eerste 10.000 euro op de rekening. Bij Rabobank geldt het nieuwe tarief tot 5 miljoen euro.

Interessanter zijn landen met veel buitenlandse uitdagers. Die banken pakken er uit met hoge tarieven, om een plek op de markt te veroveren. Zo geeft Santander Consumer Bank in Oostenrijk een nog hoger tarief dan in België, 2,5%, en in Duitsland zelfs 3%. Maar van die tarieven geniet u maar tijdelijk. Die 3% krijgt u ook op een Livret A in Frankrijk, maar dan op maximaal 22.950 euro.

 

En kan u mee profiteren, als Belg?

Wel, jammer genoeg meestal niet. Banken openen meestal enkel rekeningen voor de inwoners van het land in kwestie. Via online bemiddelaars als Raisin en Weltsparen zou u desalniettemin kunnen mee profiteren van buitenlandse spaarrentes, maar zij zijn dan weer niet in actief in België. In de praktijk gaat het trouwens altijd om brutorentes,voor aftrek van belastingen of kosten. Buitenlandse rekeningen moet u ook vermelden in de jaarlijkse belastingaangifte.

Tip: Hier vindt u de hoogste spaarrentes in ons land

 

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen