Nationale Bank geen voorstander van hoge wettelijke minimumrente op spaarrekeningen
De Nationale Bank van België is geen voorstander van het aanzienlijk optrekken van de rente die banken wettelijk minimaal op een spaarrekening moeten geven. Er zijn te veel nadelen aan verbonden, schrijft gouverneur Pierre Wunsch in zijn advies aan minister van Financiën Vincent Van Peteghem.
De voorbije weken groeide de lage rente die banken op een spaarboekje geven uit tot onderwerp van een politiek debat. Een van de pistes die daarbij naar voor werd geschoven was het optrekken van de wettelijke minimumrente, die momenteel maar 0,11% bedraagt.
Volgens de Nationale Bank zijn daar echter te veel nadelen aan verbonden. Het optrekken van de wettelijk minimumrente met 1,5% zou de banken opzadelen met een extra intrestfactuur met 4,5 miljard euro. Bovendien zou die vooral terechtkomen bij banken met veel geld op spaarrekeningen. En dat zijn vaak net banken die daarmee hypotheekleningen geven. In ons land is 75% daarvan met een vaste rente. Dat betekent dat een belangrijk deel van de rente-inkomsten van de banken al vastliggen voor de komende jaren en ze dus beperkt zijn in hun mogelijkheden.
De banken krijgen momenteel weliswaar 3,25% als ze zelf gelden plaatsen bij de Europese Centrale Bank, maar een belangrijk deel van die tegoeden komt van banken die weinig geld verzamelen via spaarrekeningen.
Daarom is een hoge wettelijke minimumrente niet wenselijk. Wel zegt de Nationale Bank dat ze de banken zal aansporen om hun rente op spaarrekeningen geleidelijk op te trekken van zodra ze daar marge voor hebben.
- Schatkist lanceert nieuwe staatsbons op 1 en 8 jaar
- Hoe tevreden was u dit jaar van uw bank?
- Brengt sparen de komende tijd weer minder op?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.