282, 24632

Waar kunt u nog gratis bankieren?

Waar kunt u nog gratis bankieren

Rekent uw bank u behoorlijk wat kosten aan voor uw betalingsverkeer en het beheer van uw spaargeld? Dan kunt u ook kiezen voor gratis alternatieven, al staat daar even vaak een sterretje naast, dat aangeeft dat er voor bepaalde verrichtingen of diensten toch betaald moet worden.

 

Spaarrekeningen

Het openen, het beheer en het sluiten van een spaarrekening zijn doorgaans gratis. Toch kan het zijn dat u kosten worden aangerekend.

BNP Paribas Fortis rekent u bijvoorbeeld jaarlijks 2,50 euro aan als op uw rekening minder dan 25 euro staat, er de laatste tien jaar geen stortingen of opvragingen zijn geweest en u minstens 24 jaar oud bent.

Klassieker zijn de kosten voor het sturen van de rekeninguittreksels naar huis. Bij Belfius betaalt u 2,50 euro per enveloppe, bij BNP Paribas Fortis is dat 1 euro per enveloppe plus portkosten en bij KBC 2,50 euro per maand als u akkoord bent met een maandelijkse verzending of 25 euro per maand als u een dagelijkse verzending wil.

Bij Belfius is er wel een sociale correctie. Het verzenden van de rekeninguittreksels van de Beats New-, Beats Star- en Belfius Comfort Platinumrekeningen waarvan de titularissen 70 jaar of ouder zijn, blijft gratis als ze hoogstens elke maand hun uittreksels thuis willen ontvangen.

Deze kosten kunt u wel vermijden door uw uittreksels van uw spaarrekening zelf af te drukken in het kantoor (voor zover dat nog mogelijk is) of thuis via de pc.

Een andere kostenpost die u jaarlijks kan worden aangerekend, is die van een rekeningverzekering, die in een extra uitkering voorziet indien u zou overlijden als gevolg van een ongeval. Bij KBC kost die 4,80 euro, bij BNP Paribas Fortis 4,25 euro en bij Belfius 4,99 euro. Deze verzekering kunt u wel weigeren.

Tip: Hier vindt u een overzicht van de rente die momenteel op spaarrekeningen wordt gegeven

 

Zichtrekeningen

Bij zichtrekeningen is het moeilijker om nog kostenloos bediend te worden, toch als u door uw bankier niet langer als een jongere wordt beschouwd.

Jongeren worden vaak vrijgesteld van het betalen van een bijdrage voor hun rekeningpakket met zichtrekening, bankkaarten en verrichtingen, maar de leeftijd tot wanneer u hiervan kunt genieten, verschilt van instelling tot instelling. Bij BNP Paribas Fortis is er een Welcome Pack tot 18 jaar. Bij KBC en CBC lopen de voordelen van de Plus-rekening voor jongeren tot en met 24 jaar. Dat geldt ook voor de Comfort2bank-rekening van AXA en de b.young van bpost bank. Bij de Jump-rekening van Beobank is dat tot en met 26 jaar. En bij Hello Bank! loopt het gratis bankieren voor jongeren via Hello4You tot en met 27 jaar.

Voor de oudere consument is het al een pak moeilijker om nog gratis zichtrekeningen te vinden. Toch zijn die er nog. Meer zelfs. Keytrade Bank heeft een KeyPack, dat u zelfs 5 cent geeft per uitgevoerde verrichting en dat tot 50 verrichtingen per maand. Maar ook hier staat een sterretje. Zo krijgt u het eerste jaar wel een gratis Visa-kredietkaart, maar dan moet u er wel minstens twaalf uitgaven mee doen, anders betaalt u alsnog 25 euro. Voor een Golden Visa is dat zelfs 50 euro. Ook moet u er betalen voor het laten uitvoeren van overschrijvingen op papier en voor internationale overschrijvingen.

Net zoals bij de spaarrekeningen rekenen de banken ook voor hun zichtrekeningen kosten aan indien u uittreksels naar huis laat sturen.

Tip: Wil u weten met welke zichtrekening u het minste kosten betaalt? Dan kunt u simulaties doen op onze zoekmachine.

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen en zichtrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.