282, 25603
Contact

Wat kost een jaar vroeger met pensioen gaan?

Wat kost een jaar vroeger met pensioen gaan

Kijkt u uit naar uw pensioen? Wil u zelfs wat vroeger stoppen dan uw wettelijke pensioenleeftijd? Dat kan, maar daar hangt dan wel een prijskaartje aan.

De wettelijke pensioenleeftijd in ons land bedraagt nog altijd 65 jaar. Vanaf 1 februari 2025 stijgt dat naar 66 jaar. En in 2030 gaat de lat naar 67 jaar.

Vervroegd pensioen

Toch is het nog altijd mogelijk om vroeger met pensioen te gaan. Wie 44 loopbaanjaren heeft, kan dat al op 60 jaar. Wie er 43 heeft op 61, Wie er 42 heeft, op 63. Voor werknemers telt een jaar mee als u minstens 1/3de van het jaar voltijds hebt gewerkt. Dat komt neer op 104 gewerkte of gelijkgestelde dagen.

Wanneer u met pensioen of vervroegd pensioen kunt gaan, kunt u zien op mypension.be. Daar kunt u ook simuleren wat de financiële impact op uw pensioen is als u vroeger met pensioen vertrekt.

Berekening

Gevolgen zijn er sowieso. Wie vervroegd stopt met werken, zal minder pensioen krijgen.

Het pensioen van werknemers en zelfstandigen wordt berekend op basis van uw jaarloon. Dat topt de pensioendienst eventueel af op het loonplafond, het maximale loon dat meetelt voor de berekening. Voor 2024 is dat 76.395,98 euro. Bij wie meer verdient, heeft dat extra loon dus geen impact op het pensioen. Vervolgens wordt het (eventueel afgetopte) bedrag door 45 gedeeld.

Bij uw pensionering telt de pensioendienst al de berekende jaarbedragen op. Daarbij worden die jaarbedragen wel geherwaardeerd om ze aan te passen aan de evolutie van de levensduurte.

De samengetelde som van de geherwaardeerde jaarbedragen wordt ten slotte vermenigvuldigd met 60%. Dat is het pensioen dat u jaarlijks zal ontvangen. Heeft uw huwelijkspartner geen of weinig eigen pensioen, dan stijgt dat tot 75%. De pensioendienst bekijkt wat voor u het meest gunstige is: elk apart een pensioen of een gezinspensioen. Voor samenwonenden geldt deze laatste regeling niet.

Voor zelfstandigen kwam er jarenlang een correctie bij. Hun pensioen werd tot voor kort berekend op 69% van hun beroepsinkomen. Maar dat is nu verlaten.

Op dat systeem worden wel enkele andere correcties toegepast. Zo wordt in een jaar waarin iemand meer dan 104 dagen heeft gewerkt voor de berekening het totale loon voor dat jaar opgetrokken tot het wettelijk gewaarborgd minimumloon.

Minder of meer dan 45 jaar

Heeft u minder dan 45 jaar dienst als werknemer, dan zal voor een of meerdere jaren het jaarbedrag dat meetelt voor de berekening van uw jaarlijks pensioen gelijk zijn aan 0.

Heeft u daarentegen meer dan 45 jaar gewerkt, dan tellen de dagen na de 14.040ste dag ook mee voor uw pensioenberekening, waardoor u dus extra pensioen opbouwt.

Afkoop studiejaren

Ten slotte kunt u ook uw pensioenbedrag verhogen door studiejaren ‘af te kopen’. Doet u dat, dan krijgt u een bijkomend bedrag van 325,06 euro bruto per jaar bij een pensioen als alleenstaande en van 406,32 euro bruto per jaar voor een gezinspensioen.

Op deze regeling bestaan heel wat uitzonderingen voor diverse beroepsgroepen. Ook is er een minimumpensioen voor wie anders aan een laag bedrag zou komen. En ook voor ambtenaren is er een aparte regeling. Bij hen is er sprake van uitgesteld loon. Hun pensioenbedrag wordt berekend op het loon van hun laatste dienstjaren.

Aanvullend pensioen

Wie wil, kan ervoor zorgen dat hij na zijn actieve beroepsloopbaan niet volledig afhankelijk is van zijn wettelijk pensioen. Dat kan bijvoorbeeld door een aanvullend pensioenkapitaal op te bouwen via bijvoorbeeld een groepsverzekering, een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen, een Individuele Pensioentoezegging, een pensioenspaarverzekering, een pensioenspaarfonds of de formule van het langetermijnsparen.

 

 

Lees ook:

Andere tips over IPT, langetermijnsparen, pensioenspaarfondsen, pensioensparen en VAPZ

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen