Wat verandert voor uw spaargeld in 2018?
Over enkele weken gaat het nieuwe jaar van start. En dat gaat traditioneel gepaard met enkele wijzigingen. Febelfin, de fedeatie van de banken, zette daarom een aantal zaken op een rijtje. We pikken er de topics uit die betrekking hebben op het grote publiek.
Vanaf 1 januari
Een aantal maatregelen uit het zomerakkoord treden in werking.
- De vrijstelling van interesten op gereglementeerde spaardeposito’s wordt verlaagd van 1.880 euro naar 940 euro/jaar.
- Dividenden van aandelen worden tot 627 euro/jaar vrijgesteld van roerende voorheffing.
- De beurstaks op transacties met obligaties stijgt van 0,09% naar 0,12%.
- De beurstaks op transacties met aandelen stijgt van 0,27% naar 0,35%.
- Er komt een taks van 0,15% op de effectenrekeningen waarop een tegenwaarde van meer dan 500.000 euro staat, al is hier nog steeds discussie over.
- Er zal roerende voorheffing betaald moeten worden op het deel dat beleggingsfondsen halen uit schuldvorderingen zoals obligaties en termijnrekeningen indien de fondsen voor meer dan 10% in dergelijke producten beleggen. Nu ligt de drempel nog op 25%.
- Er komt een uitbreiding van het pensioensparen. Het bedrag dat per jaar mag worden belegd, wordt opgetrokken van 940 euro naar 1.200 euro. Stortingen tot 940 euro worden beloond met een belastingvermindering van 30%, boven die grens zakt het voordeel naar 25%.
Ook PRIIPS, voluit Packaged Retail and Insurance Based Investment Products, treedt in werking. De Europese richtlijn wil de transparantie van verpakte beleggings- en verzekeringsproducten vergroten. Daartoe krijgen banken de verplichting om hun klanten het essentiële-informatiedocument te overhandigen. Dat document moet informatie bevatten over de aard, de kosten en risico’s van het beleggings- of verzekeringsproduct. Het moet de beleggers ook toelaten om de verschillende producten op de Europese markt met elkaar te vergelijken.
Vanaf 3 januari
MiFID II treedt in werking. De afkorting staat voor Markets in Financial Instruments Directive. Het gaat om een Europese richtlijn die de spelregels vastlegt die financiële instellingen moeten volgen als ze beleggingsproducten aanbieden of als ze daarover advies geven. Ze mogen immers niet om het eender wat verkopen aan om het eender wie.
MiFID II herneemt de principes van MiFID I, dat momenteel al van toepassing is en dat onder meer voorschrijft dat banken eerst een profiel moeten opmaken van de spaarder vooraleer ze hem een belegging voorstellen. Die regeling wordt verder uitgebreid en verfijnd met onder meer striktere regels voor de verkoop van complexe producten, striktere procedures om ervoor te zorgen dat de juiste producten bij het gepaste doelpubliek terecht komen, beperkingen op commissies die financiële instellingen kunnen betalen en ontvangen als zij beleggingsdiensten verstrekken, betere informatieverstrekking aan de klant, meer transparantie over kosten, meer vorming en opleiding voor het bankpersoneel, …
Vanaf 13 januari
Een handelaar zal geen kosten meer mogen vragen aan de klant als die met een kaart betaalt.
Vanaf 1 februari
Het wordt makkelijker om naar een andere bank over te stappen. De consument moet zijn nieuwe rekeningnummer niet langer zelf meedelen aan zijn schuldeisers die met domiciliëring werken (bv. telecomoperator) en aan zijn terugkerende betalers (bv. werkgever). De nieuwe bank zal dat voor hem doen via de dienst Bankswitching.
Najaar
De Belgische banken willen de mogelijkheid van directe betalingen aanbieden. Het geld kan daardoor binnen enkele seconden op de rekening van de begunstigde staan, ook al heeft die een rekening bij een andere bank. Betalingen zullen bovendien dag en nacht en het hele jaar door verwerkt kunnen worden, ook op feestdagen en in het weekend.
Lees ook:
- Vergeet uw fiscaal eindejaarsgeschenk niet
- Regel uw nieuwe auto met financiering nog voor Nieuwjaar
- Regering werkt aan databank met alle tegoeden van Belgen
- Banken leveren tijdig lijsten af voor vergoeding door Depositogarantiefonds
- Brengt sparen de komende tijd weer minder op?
- Hoe laat u uw geld meer opbrengen met samengestelde interest?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.