Contact

Wat weet de fiscus over uw rekeningen?

Wat weet de fiscus over uw rekeningen

De fiscus weet meer over uw spaarrekeningen dan u wellicht vermoedt. En wat meer is: hij heeft een beter zicht op de rekeningen die u in het buitenland heeft dan op die in het binnenland. Dat komt door een hele reeks aangifteverplichtingen.

 

1. Common Reporting Standard

Sinds 2016 doet België mee aan de Common Reporting Standard (CRS). Dat houdt in dat ons land automatisch gegevens over Belgische rekeningen van niet-inwoners uitwisselt met hun nationale fiscus. Omgekeerd ontvangt ons land de gegevens van Belgen met een rekening in het buitenland.

Het gaat niet over een kleine club. Reeds meer dan 100 landen hebben zich ingeschreven in het systeem. Daaronder ook landen zoals Liechtenstein en Monaco.

De gegevens die worden uitgewisseld, zijn ook behoorlijk uitgebreid. Het gaat om de naam van de titularis van de rekening, het nummer van zijn rekening, het saldo op de rekening, de intresten die op de rekening werden betaald en de opbrengsten van de verkoop van financiële producten zoals effecten die erop werden geboekt.

Nog gauw een rekening openen in het buitenland of via een buitenlandse instelling effecten verkopen om uit het zicht van de Belgische fiscus te blijven, is dus geen optie. Financiën weet meer van uw rekening dan u vermoedt.

 

2. Belastingaangifte

Maar ook daarmee stopt het niet. Heeft u dit jaar op enig moment een rekening of een levensverzekering in het buitenland gehad, dan moet u dit volgend jaar ook nog eens via uw belastingaangifte melden. Het volstaat daarbij de naam van de titularis van de rekening te melden en het land waarin ze werd afgesloten.

Dit ‘vergeten’ brengt niet veel op. Via de CRS is de fiscus toch al op de hoogte van uw buitenlandse rekeningen.

 

3. Centraal Aanspreekpunt (CAP)

De CRS en de aangifteplicht slaan dus alleen op gegevens over uw eventuele rekeningen in het buitenland, die overigens perfect legaal zijn. Maar de fiscus kan ook meer zicht krijgen op uw rekeningen in het binnenland.

De Belgische banken zijn verplicht om alle rekeningen aan te melden bij het Centraal Aanspreekpunt (CAP) van de Nationale Bank van België (NBB). Ze maken daartoe het nummer van de rekening en de titularis over. Saldo’s op de rekening of uitbetaalde intresten worden niet gemeld. Heeft u een buitenlandse rekening, dan moet u de aanmelding bij het CAP zelf doen.

Het CAP maakt het makkelijk om terug te vinden welke rekeningen iemand heeft en bij welke banken dat is. Nadien volstaat het om de individuele instellingen te bevragen om een volledig overzicht te hebben.

Dat CAP is vooral handig bij erfeniskwesties. Uw erfgenamen vergeten op die manier geen rekening.

Maar ook het gerecht kan er zijn voordeel mee doen als het gericht de vermogenstoestand van iemand wil onderzoeken.

Hetzelfde geldt voor de fiscus. Die maakt er dan ook gretig gebruik van. Gemiddeld doet hij meer dan 700 keer per week een opvraging uit het CAP. Let wel: de fiscus krijgt niet zomaar toegang tot ieders rekeningen. Hij moet aanwijzingen van fraude hebben.

Tip: Hier vindt u de rekeningen met de hoogste opbrengst

 

4. Aangifte intresten

Heeft u intresten in het buitenland ontvangen, dan moet u die eveneens opnemen in uw belastingaangifte zodat de Belgische fiscus u er alsnog kan op belasten.

Voor de intresten op uw klassieke Belgische spaarrekeningen is dat niet nodig. Heeft u meer dan 980 euro aan intresten, dan zal de bank op het bedrag hierboven zelf een roerende voorheffing van 15% afhouden en dit anoniem doorstorten aan de fiscus. Die afhouding is meteen bevrijdend.

Toch geldt hierop een uitzondering. Heeft u meerdere rekeningen waarop de bank u geen roerende voorheffing heeft afgehouden omdat u per rekening niet boven 980 euro kwam, maar komt u door het samentellen ervan toch boven dat bedrag, dan moet u dat toch aangeven zodat de fiscus u alsnog kan op belasten. Let daarbij op: ook de intresten op de rekeningen van uw minderjarige kinderen tellen hiervoor mee.

Voor rekeningen die niet voldoen aan de voorwaarden om voor de eerste schijf van 980 euro vrijgesteld te worden van roerende voorheffing, is de regeling anders. Het gaat bijvoorbeeld om rekeningen met alleen een basisrente en geen getrouwheidspremie. Op deze rekeningen houdt de bank vanaf de eerste cent aan intresten sowieso 30% roerende voorheffing af. Nadien moet u de intresten niet meer aangeven.

Tip: Hier vindt u de rekeningen met de hoogste opbrengst voor jongeren

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen