4 miljoen werknemers bouwen aanvullend pensioen op
Het aantal loontrekkenden dat een extra kapitaal opbouwt tegen het moment dat ze met pensioen gaan, is sterk gestegen. Sinds 2018 nam het met een kwart toe. Op 1 januari 2024 waren ze al met 4.131.503, zegt de FSMA, de toezichthouder op de sector. De uitgekeerde bedragen blijven echter wel laag.
Vooral de formules waarin de werkgever minstens een deel van de premies betaalt, zijn populair. 2.570.149 werknemers waren aangesloten bij een sectoraal pensioenstelsel, 2.327.575 bij een bedrijfspensioenstelsel. Vaak gebeurde dit via groepsverzekeringen.
In de periode 2022-2023 verhoogden bij de sectorale stelsels slechts drie sectoren hun bijdrageniveau. Het gemiddelde bijdrageniveau bedraagt nu 1,54% van het loon over alle sectoren heen. Slechts twee sectoren bereiken een bijdragepercentage van 3%.
Werknemers die niet konden terugvallen op een groepsverzekering of slechts voor een klein bedrag, kunnen zelf sparen via een Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers (VAPW). Slechts 1.340 mensen deden dat begin 2024, wat een zeer bescheiden aantal is.
De instellingen die de pensioengelde beheren, doen dit niet gratis. Uitgedrukt in verhouding tot de reserves komen de totale aangerekende toeslagen door verzekeringsondernemingen gemiddeld neer op 0,23%, terwijl bij pensioenfondsen de gemiddelde kosten op 0,21% neerkomen.
Beperkte uitkeringen
Zowel bij sectorstelsels als bij bedrijfspensioenstelsels werd 99% bij de pensionering uitbetaald in kapitaal. Bij slechts 1% gebeurt onder de vorm van een rente.
De uitbetaalde kapitalen bij pensionering blijven doorgaans echter beperkt. In een sectorstelsel gaat het om 3.946 euro, in een bedrjifspensioenfonds is het een pak meer, namelijk 47.346 euro.
- Krijgt u meer rente op een andere spaarrekening bij uw bank? Hoe switcht u dan slim?
- Vijf goede geldgewoontes om zonder veel moeite wat rijker te worden
- Regering wil aftrekbare bedragen bevriezen
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.