Zo verlies je geen fiscaal voordeel als je verbouwt
Wie leent voor een woning heeft in Vlaanderen recht op een woonbonus. Maar aan het systeem van die belastingvermindering is de voorbije jaren al meermaals gesleuteld, waardoor het voordeel niet voor elke lening even groot is. Wie leent voor een renovatie moet daarbij nu extra aandachtig zijn.
Je hebt in Vlaanderen recht op een belastingvermindering als je leent voor de aankoop, bouw of renovatie van een woning. Hetzelfde geldt voor leningen om de erf- of schenkbelasting van een woning te financieren.
Die belastingvermindering staat bekend als de woonbonus. De regels zijn de voorbije jaren wel enkele keren gewijzigd, waardoor er nu verschillende regimes bestaan met zowel andere voordelen als voorwaarden. Onder welk regime jouw woonlening valt, hangt af van het moment waarop ze werd afgesloten.
De woonbonus voor leningen afgesloten voor 2015
Deze leningen geven recht op een woonbonus van 2.280 euro gedurende de looptijd van de lening. Gedurende de eerste tien jaar is er nog een verhoging van 760 euro. En er is ook een bijkomende verhoging van 80 euro als je bij het aangaan van de lening drie of meer kinderen ten laste had.
Hoeveel bedraagt de belastingvermindering dan effectief? Dat is voor iedereen anders, want de belastingvermindering wordt berekend volgens het zogenaamde ‘marginaal tarief’. Dat is het hoogste belastingpercentage dat je betaalt op je inkomsten. Het ligt tussen 30% en 50%. Dat komt dus neer op een maximale belastingvermindering van 1.560 euro of 3.120 euro voor een getrouwd of wettelijk samenwonend koppel.
De woonbonus voor leningen afgesloten in 2015
Voor deze leningen geldt nog altijd het systeem van de oude woonbonus, al werd het voordeel wel teruggeschroefd. Het basisbedrag werd verlaagd van 2.280 euro naar 1.520 euro. De verhoging gedurende de eerste 10 jaar (760 euro) en de bijkomende verhoging vanaf het derde kind ten last (80 euro) bleven wel ongewijzigd.
Wel wordt voor de berekening van de effectieve belastingvermindering niet meer uitgegaan van het marginale tarief. In plaats daarvan wordt een vast percentage van 40% toegepast op de uitgaven die in aanmerking komen voor de belastingvermindering. Dat komt voor de eerste tien jaar dus neer op een belastingvermindering van maximaal 944 euro of 1.888 euro voor een getrouwd of wettelijk samenwonend koppel.
De ‘geïntegreerde’ woonbonus voor leningen vanaf 2016
Vanaf 2016 spreken we niet langer van de woonbonus, maar wel van de ‘geïntegreerde woonbonus’. De belastingvermindering is identiek aan die voor de leningen in 2015, dus maximaal 944 euro. Wel zijn de toekenningsvoorwaarden voor de woonbonus veranderd. De oude woonbonus (voor leningen tot eind 2015) was er enkel voor wie leende voor ‘de enige en eigen woning’. Je mocht dus maar één woning hebben en je moest er ook zelf wonen. Voor leningen vanaf 2016 vervalt die beperking. Ook als je leent voor een tweede of derde woning kan je aanspraak maken op de belastingvermindering van de woonbonus, zolang je zelf maar in de gefinancierde woning woont.
Opletten met renovatielening
De oude woonbonus levert een beduidend hogere belastingvermindering op. Net daardoor is het ook opletten geblazen voor wie nog een lening heeft die onder dat regime valt. Want stel bijvoorbeeld dat je de gezinswoning wil verbouwen en daarvoor een extra lening wil aangaan, bovenop de lopende lening. Vroeger kon je het belastingvoordeel voor die twee leningen combineren. Nu moet je kiezen: ofwel vraag je een belastingvermindering voor de oude lening, ofwel voor de nieuwe lening. En dat is een belangrijke keuze, want de nieuwe lening valt sowieso onder de geïntegreerde woonbonus.
De keuze om de nieuwe lening fiscaal in mindering te brengen is ook onherroepelijk: als je merkt dat de oude lening toch nog een groter fiscaal voordeel opleverde, kan je het volgend jaar niet opnieuw de oude lening fiscaal in mindering brengen. Omgekeerd kan wel: zolang je de oude lening fiscaal inbrengt, heb je het jaar erop nog altijd de mogelijkheid om de nieuwe lening (onder de voorwaarden van de geïntegreerde woonbonus) in mindering te brengen.
Het komt er dus op aan om heel goed het belastingvoordeel te vergelijken dat je nog kan opstrijken met beide leningen en in functie daarvan de meest optimale keuze te maken.
Herfinanciering
Het bestaan van verschillende woonbonus-regimes hoeft je niet tegen te houden om een lening te herfinancieren. Bij een herfinanciering – zowel bij de huidige bank als bij een andere bank – behoud je de fiscale voordelen die gekoppeld zijn aan de oorspronkelijke lening. Het is de datum van de oorspronkelijke lening die geldt om te bepalen op welke woonbonus je recht hebt.
Vind de meest voordelige woonlening
Op zoek naar de meest voordelige woonlening? Gebruik onze vergelijkingstool en ontdek waar lenen u het beste uitkomt.
- Hoe laat u uw geld meer opbrengen met samengestelde interest?
- Brengt sparen de komende tijd weer minder op?
- Geld uit staatsbons vloeide vooral naar termijnrekeningen en kasbons
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.