Contact

Argenta vecht bankentaks aan bij grondwettelijk hof

Argenta verzoekt het Grondwettelijk Hof om de vernietiging van de Belgische bankenheffing wegens discriminatie.

Argenta heeft in oktober 2009 met aandrang aan de regering gevraagd om alsnog rekening te houden met de disproportionele en discriminerende gevolgen van de bankenheffing zoals ze op dat ogenblik in het parlement werd besproken. Tot op heden bleef dit zonder gevolg. Argenta ziet zich dan ook genoodzaakt om voor het Grondwettelijk Hof het ultiem rechtsmiddel aan te wenden.

Lees ook:
- De details over de nieuwe bankbelasting
- Bankbelasting: Argenta reageert verbijsterd

Argenta Spaarbank dient een verzoekschrift in bij het Grondwettelijk Hof met een beroep tot nietigverklaring van artikelen 169 1° en 5° van de Programmawet van 23 december 2009. Deze artikelen installeren in België een bankenheffing met als uitsluitende heffingsgrondslag de particuliere spaardeposito’s en met een bijdragevoet van 0,15 pct. Hoewel de bijdragen worden geïnd door het depositobeschermingsfonds, worden ze door dit fonds onmiddellijk doorgestort aan de schatkist en functioneren ze daarom als een echte bankenheffing.

Lees ook: Deutsche bank is van oordeel dat spaarder de rekening zal betalen

Argenta is van oordeel dat de bankenheffing een disproportioneel en discriminerend effect heeft op de verschillende soorten instellingen in de bankensector. De instellingen met een lager risicoprofiel en een bredere depositobasis (zoals de meeste spaarbanken) worden bovenmatig getroffen. De bankenheffing staat aldus niet in verhouding tot het economisch belang van Argenta in de bankensector en nog veel minder in verhouding tot het risicoaandeel van Argenta in de sector. De bankenheffing roomt tevens disproportioneel de winst af van de minder risicovolle instellingen en verhindert hen aldus hun eigen vermogen verder op te bouwen.

Argenta heeft steeds volgehouden dat de omvang van de deposito’s dat de omvang van de deposito’s geen maatstaf is voor het risico dat een financiële instelling voor de maatschappij creëert. Integendeel, de vorige crisis heeft ruimschoots aangetoond dat Argenta, noch enige andere spaarbank, een beroep diende te doen op een overheidstussenkomst.

Copyright 2010 spaargids.be

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen