Contact

Kris Peeters staat achter negatieve rente voor woonleningen

Kris Peeters staat achter negatieve rente voor woonleningen

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) schaart zich achter de ombudsdienst van de financiële sector die zegt dat banken bij de aanpassing van de intrestvoeten op leningen met variabele rente desgevallend ook negatieve rentes moeten toepassen in het voordeel van de kredietnemer. Hij gaat daarmee in tegen een handelswijze van Belfius en AXA.

Wie een krediet afsluit met vaste rente weet dat hij gedurende de hele looptijd van de lening hetzelfde bedrag moet aflossen. Wie daarentegen kiest voor een krediet met variabele rente surft mee met het algemene rentepeil. Bij een stijgende rente zal hij meer moeten betalen, bij een dalende minder.

De sterke daling van de rentevoeten de voorbije jaren zorgt ervoor dat mensen die destijds een krediet met een variabele rente afsloten nu een voordeel doen. In een aantal gevallen is de daling zo sterk dat ze geen intresten meer moeten betalen. En voor een kleine groep is de rente die ze (zouden) moeten betalen zelfs negatief geworden. Dat betekent dus dat ze intresten zouden moeten krijgen van de bank, wat zich vertaalt in minder kapitaal dat afgelost moet worden.

Momenteel plaatsen banken in hun voorwaarden dat de rente op een woonlening niet onder nul kan zakken. Maar vroeger deden ze dat niet, zodat negatieve rentes inderdaad mogelijk zijn.

Toch krijgt niet iedereen die daar contractueel recht op heeft, dit voordeel van een negatieve rente. Alvast Belfius en AXA passen dit niet toe. Belfius verwijst naar een clausule in zijn algemene voorwaarden waarin staat dat het krediet in het voordeel van Belfius Bank rente opbrengt. AXA verwijst dan weer naar de Beroepsvereniging van het Krediet, die stelt dat het kapitaal altijd integraal terugbetaald moet worden en negatieve rentes dus niet kunnen.

Volgens de ombudsdienst van de financiële sector is er in deze gevallen een verschil tussen de algemene voorwaarden en de bijzondere voorwaarden van de leningsovereenkomsten. Waar de algemene voorwaarden stellen dat een krediet integraal moet worden terugbetaald, maken de bijzondere voorwaarden een onbeperkte daling van de rentevoeten mogelijk.

“Het is een algemeen rechtsprincipe dat bij tegenstrijdigheden de bijzondere voorwaarden voorrang hebben op de algemene”, zei de minister van Consumentenzaken in de Kamer op een vraag van Johan Klaps (N-VA). “Ik schaar me achter de ombudsdienst”, voegde hij eraan toe.

Peeters zei verder ook nog dat hij de laatste hand legt aan een besluit dat een maximum bepaalt voor de dossierkosten die een bank bij een leningsdossier mag vragen.

Bent u op zoek naar een goedkope woonlening, dan kunt u terecht in het overzicht dat Spaargids voor u maakte.

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen