In de kijker: BUX voert beurstransacties gratis uit
BUX is het geesteskind van Nick Bortot. Hij stond eerder al aan de wieg van de online beursmakelaar Binck, die hij in 2012 verliet. Twee jaar later startte hij het nieuwe initiatief. Gezien BUX het mogelijk maakt om gratis of voor 1 euro een beursorder uit te voeren, verdient hij zijn geld op een andere manier.
Lage kosten
Vooreerst doet BUX er alles aan om de eigen kosten zo laag mogelijk te houden. Zo werkt hij als een introducerende makelaar. Dat betekent dat hij de ontvangen beursorders niet zelf uitvoert, maar ze bundelt en om ze vervolgens in één pakket tegen de slotkoers van die dag te laten afwerken door een grote bank als ABN Amro. Ook interne afhandelingen van orders binnen een bank zijn mogelijk. Daardoor krijgt de klant betere voorwaarden.
Dit heeft wel als gevolg dat beleggers bij BUX hun orders niet onmiddellijk naar de markt zien gaan, maar pas op het einde van de handelsdag. Willen ze toch een onmiddellijke uitvoering, dan moeten ze 1 euro betalen. Dat is ook het geval voor wie wil aan- of verkopen met een limiet.
Gezien beleggers vooral een langetermijnvisie moeten hebben, spelen die paar uur verschil in de uitvoering in veel gevallen meestal weinig of geen rol. Bovendien kan even wachten soms ook in hun voordeel uitvallen. Er is tevens een veiligheid ingebouwd. Wijkt de koers op het einde van de dag te veel af van de koers van het tijdstip waarop het order werd geplaatst, dan wordt het order alsnog geannuleerd.
Een tweede mogelijkheid om iets aan de orders te verdienen, vindt BUX in transacties in vreemde valuta. Daar kan het een marge nemen op de wisselkoers.
Een toekomstige mogelijkheid ziet BUX ook in het tijdelijk uitlenen van de aandelen van zijn klanten. Daarop kan het platform dan een leenvergoeding krijgen. Het uitlenen zal wel gebeuren mits het stellen van garanties. Het werken met die kleine marges is slechts mogelijk als BUX voldoende volume haalt. Daarom is het platform al actief in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk en zijn er plannen om ook snel te starten in Italië en Spanje.
Jongere generatie
Hoewel iedereen via BUX kan beleggen, rekent het vooral op de jongere generatie die nog onvoldoende kapitaal heeft om meteen grote orders te plaatsen. Via BUX Zero kunnen ze ook kleine koop- of verkooporders geven zonder dat hun rendement al meteen wordt aangevreten door torenhoge kosten. Er is ook een blog met beleggingsnieuws in zes talen.
De instelling is ook te zien in de lay-out van de beleggingsapp. Die is specifiek op hun leefwereld afgestemd. Hij is ook zo eenvoudig mogelijk gemaakt. De gemiddelde leeftijd van BUX-klanten is dan ook rond de dertig.
Ook wordt het aanbod beperkt tot aandelen waarin voldoende handel is uit Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en de VS. Daarnaast zijn er ook een aantal trackers beschikbaar. Dat zijn beursgenoteerde fondsen, die trouw de beursindex schaduwen.
Wie met BUX in zee gaat, moet wel een rekening openen bij ABN Amro in Nederland. Dat kan geheel wettelijk, maar de opening ervan moet wel door de belegger worden aangemeld bij het Centraal Aanspreekpunt van de Nationale Bank.
U kunt de gratis BUX Zero app hier downloaden.
Beleggen brengt risico's met zich mee, je kan je inleg verliezen.
Commerciële boodschap aangeboden door BUX.