Crelan gijzelt Fidelio-klanten met tariefverhoging voordeelkorf
Er heerst een stijgend ongenoegen bij heel wat coöperanten van Crelan. Ze voelen zich gegijzeld nu de kostprijs van de voordelenkorf voor de aandeelhouders van 30 euro naar 42 euro stijgt, terwijl ze die verplicht moeten nemen. Hun aandelen terugtrekken kan ook al niet want dit kan alleen in de eerste zes maanden van het jaar.
Crelan is een coöperatieve bank. Wie aandeelhouder wil worden, kan intekenen op coöperatieve deelbewijzen tegen 12,40 euro per stuk.
Wie voor minimum 124 euro intekent op aandelen van Crelanco, de maatschappij boven Crelan, wordt automatisch ook Fidelio-klant. Dat geeft naast het stemrecht op de algemene vergadering van aandeelhouders ook recht op een dividend en op een aantal bancaire en niet-bancaire voordelen. Voor die voordelenkorf moeten de coöperanten jaarlijks niettemin een bijdrage betalen. Dit jaar was dat nog 30 euro. Volgend jaar wordt dat 42 euro, een stijging met 40 procent.
De bancaire voordelen van een Fidelio-klant slaan onder meer op lagere kosten voor het houden van een zichtrekening. De niet-bancaire onder meer op voordelen bij het bezoek van een aantal restaurants of kortingen op musicals en theatervoorstellingen.
De Fidelio-klanten kregen tot dit jaar ook 5 cent voor elke verrichting die ze elektronisch uitvoerden. Op die manier konden ze tot 10 euro terugverdienen op hun bijdrage voor de voordeelkorf.
Een aantal coöperanten is het niet eens met de tariefverhoging en de afschaffing van het 5 cent-voordeel voor elektronische verrichtingen, zo blijkt uit een discussie op het forum van Spaargids. Zij willen daarom uitstappen. Alleen kan dat niet. Wie zijn aandeelhouderschap bij Crelanco wil opzeggen, moet dat statutair aanvragen tijdens het eerste semester. Vervolgens moet hij wachten op de goedkeuring door de algemene vergadering van aandeelhouders van het jaar nadien. Wie met andere woorden in januari 2017 aangeeft dat hij wil uittreden, kan dat ten vroegste tegen de zomer van 2018. Die bescherming is opgenomen om te vermijden dat te veel aandeelhouders tegelijk hun aandelen zouden terugtrekken zodat de onderneming in moeilijkheden komt.
Door dat automatisme zitten de coöperanten vast aan de tariefverhoging. Velen vragen zich echter af op dit dan wel wettelijk is.
Crelan maakt overigens ook het dagelijks bankieren vanaf 2017 duurder.
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.