Banken bieden hogere rente dan staatsbon op 1 jaar
Dat er op intresten van de nieuwe staatsbon op 1 jaar 30% roerende voorheffing verschuldigd is, maakt het voor de banken makkelijker om te concurreren. Op hun termijnrekeningen moeten ze immers ook 30% voorheffing verrekenen. Twee banken bieden daardoor alvast meer dan de overheid.
Deutsche Bank had beloofd een tegenzet te doen voor de staatsbon op 1 jaar. Die brengt 3,00% bruto op. Door de roerende voorheffing op de intresten op 30% te houden, blijft daar netto 2,10% van over. Mocht de roerende voorheffing op 15% zijn gebracht zoals minister van Financiën Vincent Van Peteghem dat verkoos, dan zou dit gestegen zijn tot 2,55%.
Door de voorheffing op 30% te houden, volstaat het voor Deutsche Bank om haar tarieven te handhaven. De instelling biedt termijnrekeningen aan vanaf 100.000 euro. Op 3 maanden brengen die 3,34% bruto of 2,34% netto op, op zes maanden is dat bruto 3,25% of netto 2,28%, op 9 maanden 3,13% bruto of 2,19% netto en op 1 jaar 3,01% bruto of 2,11% netto.
Voor bedragen vanaf 250.000 euro en 500.000 euro biedt Deutsche Bank nog hogere tarieven.
Bij Izola Bank, dat met een banklicentie uit Malta werkt, valt op een termijnrekening op 1 jaar zelfs 3,25% bruto of 2,345% netto te krijgen. Hier kan al worden ingeschreven vanaf 500 euro.
Tip: Vergelijk hier de rente op de staatsbons met die op de termijnrekeningen die de banken aanbieden
Maar ook met diverse klassieke spaarrekeningen valt wellicht een hogere of minstens een gelijke opbrengst te halen. Alvast NIBC, Santander Consumer Bank, MeDirect, Keytrade, CKV, Deutsche Bank, ING, CPH, Europabank en Beobank hebben een formule met minstens 2,10% totale rente. Het gaat dan om een combinatie van een basisrente en een getrouwheidspremie. De basisrente wordt gegeven voor elke dag dat een bedrag op de rekening staat. De getrouwheidspremie komt daar bovenop voor gelden die een jaar behouden blijven. De basisrente kan wel elke dag worden aangepast. De getrouwheidspremie geldt bij de storting meteen voor 12 maanden. Wie dus op zeker wil spelen, kiest best een rekening met een hoge getrouwheidspremie.
Let wel: de rente op spaarrekeningen is maar voor de eerste 1.020 euro vrijgesteld van roerende voorheffing. Bij een rente van 2,50% wordt het plafond bereikt bij 40.800 euro.
Tip: Hier vindt u de spaarrekeningen met de hoogste opbrengst.
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.