In de kijker: Wachten op een instapmoment
Evi en Van Lanschot gaan ervan uit dat 2019 opnieuw een volatiel jaar wordt, maar sluiten opportuniteiten op de beurs niet uit en raden aan liquiditeiten achter de hand te houden voor koopkansen.
December 2018 was een barslechte maand voor de beurzen. Op alle belangrijke aandelenmarkten gingen de koersen aanzienlijk omlaag. Voor 2019 verwachten Evi en Van Lanschot Bankiers eveneens volatiele markten. Toch kunnen er instapmomenten komen. Daarom houden ze liquiditeiten achter de hand om snel te kunnen instappen.
Door de slechte decembermaand zakte de waarde van een korf met de belangrijkste Europese aandelen over 2018 met 11%. Onder meer de onduidelijkheid over de Brexit zette druk op de koersen. Meteen werd het eerste verliesjaar sinds 2011 opgetekend, toen de Europese schuldencrisis voor een terugval zorgde.
Maar niet alleen in Europa was de stemming neerwaarts gericht. Ook elders werden negatieve resultaten opgetekend: opkomende landen – 15%, Japan -15%, Azië zonder Japan – 14% en de VS -5%. Van de grootste 500 beursgenoteerde ondernemingen in de VS wisten er maar een tiental een positief resultaat neer te zetten.
{youtube}DHyNoZuWjyE{/youtube}
Door die terugval zijn de waarderingen voor aandelen wel interessanter geworden. Het dividendrendement bedraagt al 4%, waar u voor spaargeld nauwelijks nog iets vangt. De koerswinstverhouding op basis van de verwachte winsten is gedaald tot 11,3 in Europa en 14,6 in de VS.
Evi en Van Lanschot gaan ervan uit dat 2019 opnieuw een volatiel jaar wordt. Een lagere economische groei en politieke onzekerheid wegen op de beurs.
Toch houden ze liquiditeiten klaar om in te stappen. Ze verwachten dat er koopkansen opduiken.
Obligatiebeleggers waren in 2018 beter af. Wie in Europese obligaties belegde, haalde nog een rendement van 0,9%. Toch verwachten Evi en Van Lanschot weinig heil van deze klasse in 2019. Daarvoor zijn de rendementen te laag.
Voor meer economische expertise van EVI leest u hier verder.
Commerciële boodschap aangeboden door F. van Lanschot Bankiers.