Hoe bespaart u duizenden euro’s op uw woonlening?
Er zijn leukere dingen in het leven dan te onderhandelen over een woonlening. Toch zijn er weinig zaken die zoveel opbrengen. Een aantal uren volstaan om al snel enkele duizenden euro’s te besparen. We overlopen even hoe u tot dat resultaat kan komen.
1. Rentevoet
Het meest voor de hand liggende is het onderhandelen over een lagere rente. Wie 150.000 euro wil lenen en dat bedrag over 20 jaar wil afbetalen, moet bij een vaste rente van 2,00% gedurende 240 maanden telkens 757,54 euro aflossen. Dat brengt de totale kostprijs op 181.809,53 euro.
Wie er nog maar in slaagt om dat tarief naar 1,80% te brengen, ziet zijn maandelijkse afbetalingen al terugvallen tot 743,67 euro en zijn totaalbedrag na 20 jaar tot 178.480,46 euro. Meteen toch al een verschil van meer dan 3.000 euro.
U haalt dit voordeel binnen door enkele offertes van banken te vergelijken. Daarbij kunt u ook handig gebruik maken van de informatie die u vindt bij Spaargids.be, waar andere consumenten de voorwaarden delen die ze bij hun bank krijgen. Met het beste voorstel kunt u dan naar uw eigen bank gaan, om haar te bewegen toch geen hoger tarief te vragen dan de concurrentie.
Tip: Kijk op Spaargids.be welke banken momenteel de beste voorwaarden bieden.
2. Waarborg
De banken lenen u niet zomaar een fors bedrag, ze willen ook de garantie dat ze terugbetaald worden. Daarom vragen ze een waarborg. Bij een woonlening is dat doorgaans een hypotheek. Die geeft haar het recht om het betrokken pand te verkopen en met de opbrengst het uitstaande bedrag aan te zuiveren indien u uw verplichtingen niet langer nakomt. Die hypotheek is trouwens ook een vereiste indien u wil genieten van de woonbonus en dus van het fiscaal voordeel dat gekoppeld is aan het krediet.
Toch hoeft u niet noodzakelijk een hypotheek te laten inschrijven voor het hele bedrag. Misschien is uw bank wel tevreden om zich voor een deel van de lening tevreden te stellen met een hypothecaire volmacht. Daarbij wordt de hypotheek niet meteen ingeschreven, maar geeft u aan de bank de volmacht om dat te doen op het moment dat ze dat nodig vindt. Een dergelijke volmacht is goedkoper dan een hypotheek. U bespaart onder meer op de kosten voor de hypotheekbewaarder.
Of u kunt een borgstelling door iemand voorstellen. Hieraan zijn zelfs helemaal geen extra kosten verbonden.
3. Brandverzekering
Eens een akkoord bereikt is over het tarief en de waarborg voelen velen de buit binnen. Toch haalt u best de voet niet te snel van het pedaal. Kredietgevers vragen u doorgaans ook om uw pand te verzekeren. Dat is ook logisch. Het gaat dan ook om hun waarborg.
Niet zelden zal de bank u zelf een verzekeringsaanbod doen. Maar daar bent u niet aan gebonden. Uw bank kan u niet verplichten om de brandverzekering via haar af te sluiten. U vraagt bijgevolg ook hier best wat offertes voor u toehapt.
Dit belet niet dat de bank een gunstige rentevoet vaak zal koppelen aan het nemen van de brandverzekering. Dat mag ze dan weer wel. In dat geval moet u de afweging maken wat het meest doorweegt: een goedkopere lening of een goedkopere brandverzekering.
Tip: Via Spaargids.be kunt u een aantal offertes voor een brandverzekering opvragen.
4. Schuldsaldoverzekering
Wat geldt voor de brandverzekering, is ook van toepassing voor de schuldsaldoverzekering. Ook hier geldt dat u niet verplicht bent om die via de bank af te nemen, al kan ze er wel een voordeeltarief aan verbinden.
5. Dossierkosten
Een post waar minder rek op zit, is die van de dossierkosten. Sinds enige tijd is het maximum voor de dossierkosten wettelijk vastgelegd op 500 euro. Dat geeft bankiers minder ruimte om commerciële toegevingen te doen.
Tip: Via Spaargids.be kunt u een aantal offertes voor een schuldsaldoverzekering opvragen
Lees ook:
- Een op de drie kredietnemers bij AXA leent alleen voor woning
- BNP Paribas Fortis verwacht stijging rente op woonlening met 0,50% in 2018
- Record aan hypothecair krediet in 2017