Contact

Lening voor renovatie? Kies de beste optie voor uw renovatielening

Kies de beste optie voor uw renovatielening

Wilt u uw woning energiezuiniger maken? Of heeft u renovatieplannen voor uw pasaangekocht huis? Dan heeft u diverse leningsmogelijkheden, de ene al interessanter dan de andere. Welke lening u het beste voor een renovatie kiest, vindt u in onderstaand overzicht.

 

1. Hypotheeklening

Wil u een huis kopen, dan sluit u daarvoor waarschijnlijk een hypotheeklening af. Als u verbouwingswerken moet doen, vraag dan aan uw bankier om hiermee rekening te houden. U kunt dan een hypothecair krediet afsluiten voor de aankoop en de verbouwing samen. Vorig jaar gebeurde dat in ons land trouwens 12.386 keer, blijkt uit een overzicht van de bankenfederatie Febelfin.

Het voordeel van deze werkwijze is dat u voor uw verbouwingen ook kunt genieten van het tarief van de hypothecaire leningen. Dat is doorgaans goedkoper dan het tarief voor de verbouwingsleningen zonder hypothecaire waarborg. Vandaag mag u niettemin al snel al op een rentevoet van 3,50% à 4% rekenen.

Het nadeel ervan is dat de kosten voor de notaris en de registratie hoger uitvallen. Een hypothecair krediet moet immers in een notariële akte opgenomen worden en nadien officieel geregistreerd worden. Voor een lening van 200.000 euro mag u rekenen op 5.386 euro aan kosten. Stijgt het geleende bedrag door de verbouwingen tot 275.000 euro, dan moet u al op 7.335 euro aan kosten rekenen.

Tip: Hier vindt u de tarieven die momenteel gangbaar zijn voor een hypotheeklening

 

2. Verbouwingslening

Gaat het om een kleinere verbouwing, dan is een hypothecair krediet niet nodig. U kunt dan zonder veel formaliteiten een gewone verbouwingslening afsluiten. Het tarief ligt wel iets hoger dan dat van een hypotheeklening. Vandaag zit u al snel tussen 4% en 6%.

Tip: Hier vindt u de tarieven van de verbouwingsleningen

  

3. Energielening

Doet u bij de verbouwing vooral energiebesparende investeringen, dan komt u waarschijnlijk in aanmerking voor een energielening. Die biedt dezelfde voordelen als een verbouwingslening, maar is doorgaans iets goedkoper. Vandaag vindt u er al met een rentevoet tussen 3,5% en 5%.

Tip: Hier vindt u de tarieven voor een energiekrediet

 

4. Wederopneming

Misschien heeft u al een hypotheeklening lopen? In dat geval kunt u het kapitaal dat u terugbetaald heeft opnieuw opnemen. Dat kan zonder te passeren bij de notaris. U krijgt dan het voordelige tarief van een hypotheeklening en u bespaart extra notariskosten.

 

5. De overheid helpt

Lening voor renovatie in Vlaanderen

Koopt u in Vlaanderen een woning met energielabel E of F, dan bent u verplicht om die binnen te vijf te jaar renoveren zodat ze dan label D of beter heeft. Dat geldt ook als u een appartement koopt en de andere appartementen in het complex niet van eigenaar veranderen. De overheid helpt u verder. Zo kan u een Mijn VerbouwLening aanvragen die kan oplopen tot 60.000 euro. De rentevoet ervan bedraagt momenteel 2,25%. U vraagt deze lening aan bij het Energiehuis.

Alleenstaanden mogen maximaal 51.840 euro verdienen. Een alleenstaande met 1 persoon ten laste of een koppel zonder personen ten laste 74.060 euro.

Lening voor renovatie in Brusselse Gewest

In het Brusselse gewest kunt u mogelijk het Ecoreno-krediet aanvragen met een voorkeurstarief van 0% tot 1% voor een consumentenkrediet (beperkt tot 25.000 euro) en van 1,5% tot 2,5% voor een hypothecair krediet.

Eigenaars-bewoners, toekomstige eigenaars of huurders van een woning in Brussel vragen dit krediet aan bij Homegrade Brussels. Voor alleenstaanden of eenoudergezinnen zonder kinderen ten laste mag het inkomen niet hoger zijn dan 66.942 euro. Voor andere gezinnen zonder kinderen ten laste is dat 85.200 euro. Zijn er wel kinderen ten laste, dan liggen de maximale inkomensgrenzen hoger.

Lening voor renovatie in Waalse Gewest

In het Waalse Gewest kunt u onder bepaalde voorwaarden genieten van Renopack, een lening op afbetaling tegen 0% voor de financiering van energiebesparende investeringen of om de woning aan te passen aan de handicap van de gebruiker.

Het bedrag van uw lening moet tussen 1.000 euro en 60.000 euro liggen en  wordt aangevraagd bij de Société Wallonne du Crédit Social.

 

 

 

Andere tips over energieleningen, verbouwingsleningen en woonleningen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen