Pensioensparen: opvragen of uitbetalen?

Pensioensparen: opvragen of uitbetalen

Wie aan pensioensparen doet, kan zijn geld op elk moment opvragen. Toch is het de bedoeling dat u dat pas doet indien u minstens de leeftijd van 60 jaar heeft bereikt. Anders dreigt u zwaar te worden afgestraft door de fiscus.

Tip: Vergelijk hier het rendement van pensioenspaarverzekeringen.

Taks van 8 procent

Op uw zestigste verjaardag wordt op het kapitaal dat u opbouwde met uw pensioensparen een taks van 8 procent geheven. De heffing is meteen bevrijdend. Nadien volgt geen andere belastingaanslag meer.

De heffing betekent niet dat uw pensioenspaarcontract wordt gestopt. Integendeel. U kunt na de afhouding van de heffing nog blijven storten tot 31 december van het jaar waarin u 64 jaar wordt. Die stortingen blijven ook recht geven op een belastingvermindering, waardoor ze dus extra interessant worden.

 

Na 65 jaar: opvragen of niet?

Na de wettelijke pensioensleeftijd van 65 jaar is er geen fiscale reden meer om het pensioensparen aan te houden. Toch kiezen een aantal mensen die pensioensparen via een bank doen om hun kapitaal niet meteen op te vragen. Dat is bijvoorbeeld het geval als de beurskoersen zijn gedaald en ze op een herstel rekenen. Dat kan, maar hou er dan wel rekening mee dat bij een overlijden het pensioenspaarfonds gedwongen zal worden vereffend. Het is aan de pensioenspaarder gekoppeld en kan dus na een erfenis niet door iemand anders worden overgenomen.

Ten slotte is er ook de mogelijkheid om het pensioensparen al voor de zestigste verjaardag op te vragen, maar hierop zal u zwaar worden belast. betaalt dan een tarief van 33 procent bedrijfsvoorheffing plus gemeentelijke opcentiemen. Het kapitaal dat voortkwam uit storingen die voor 1 januari 1993 werd opgebouwd, wordt zelfs tegen het marginaal tarief belast. Dat is het tarief waartegen de hoogste schijf van uw inkomsten wordt getaxeerd.

 

 

 Lees ook:

De vier pensioenpijlers: wat houden ze precies in?
Waarom zou ik aan pensioensparen doen?
Groepsverzekering maakt individueel pensioensparen niet overbodig
Wat is het beste? Pensioenspaarfonds of pensioenspaarverzekering?
Pensioensparen via een bank of een verzekeraar. Wat is het verschil?
Hoe werkt pensioensparen via een bank?
Wanneer haalt u fiscaal voordeel uit het pensioensparen?
Wanneer start u het best met pensioensparen?
Hoe wordt het pensioensparen bij een bank belast?
Hoe wordt het pensioensparen via een verzekeringsmaatschappij belast?

Andere tips over pensioensparen