Bankkaart verdringt cash geld
Belgen hebben steeds minder contant geld bij zich. In een onderzoek naar betalingstrends door de VUB zegt 6% dat ze nooit cash geld op zak hebben. Bij 40% blijft het beperkt tot hoogstens 20 euro. De (contactloze) bankkaart en de smartphone hebben de leidinggevende rol als betaalinstrument overgenomen.
Voor de coronacrisis had de Belg gemiddeld nog 61,20 euro cash geld op zak. In 2021 was dat gedaald tot 55,60 euro. En dit jaar is dat nog 55 euro. De lichte herleving van het gebruik van cash geld, dat na het einde van de sanitaire maatregelen werd vastgesteld – vooral door de hervatting van uitgaven in sectoren die veel met cash werken als de horeca - is daarmee al verdwenen.
Volgens de bevraging die de VUB in samenwerking met de bankenfederatie Febelfin online en telefonisch liet uitvoeren bij 1.115 Belgen geeft 84% van hen nu de voorkeur aan digitale betalingen. Slechts 59% van de Belgen zei de laatste week nog een aankoop in contanten te hebben betaald. Voor de pandemie was dat nog bij 72% van hen het geval.
Dat digitale betalen neemt wellicht nog toe. Vanaf vandaag zijn alle winkeliers en vrije beroepers verplicht om consumenten de kans te geven hun aankopen digitaal te vereffenen. Een op de tien Belgen zegt trouwens dat ze al eens de winkel hebben verlaten als daar niet digitaal kon worden betaald.
Bij het digitaal betalen zetten de contactloze verrichtingen, waarbij de betaling gebeurt door de kaart gewoon even tegen het betaaltoestel te houden, intussen hun opmars voort. Zo heeft al bijna driekwart van de Belgen al minstens één keer gebruik gemaakt van de mogelijkheid om met de kaart te betalen zonder de kaart in het toestel te moeten inbrengen en de pincode te moeten invoeren. Voor de start van de pandemie had nog maar 47% dat gedaan. Het meest enthousiast zijn overigens niet de jongeren, maar gebruikers uit de leeftijdsgroepen 35-44 jaar en 55-64 jaar.
Jongeren hebben dan weer een voorkeur voor mobiele betalingen. Al vier op de tien van hen maken gebruik van de smartphone of een zogenaamde wearable om betalingen te verrichten. Zo zegt 44% van de 16- à 34-jarigen dat ze al betaald hebben via het inscannen van een QR-code. Bij de 35-à44-jarigen loopt dat zelfs op tot 48%.
Mobiele betalingen met een wearable worden dan weer vooral gedaan door 16- tot 24-jarigen: 46% van hen zegt op deze manier al eens een aankoop te hebben betaald.
- Hoe past u het bedrag dat u kunt overschrijven aan?
- Wat kost de afhandeling van een nalatenschap bij de bank?
- Payconiq installeren kan met itsme
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.