229, 22597
Contact

Belg parkeert nodeloos 89 miljard euro op zichtrekeningen

Belg parkeert nodeloos 89 miljard euro op zichtrekeningen

Belgische gezinnen parkeren jaar na jaar meer geld op hun zichtrekeningen. Nochtans brengen die helemaal niets op en kosten ze vaak nog geld.

De Belgische gezinnen hadden eind 2019 samen 89 miljard euro geparkeerd op hun zichtrekeningen. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover 2010. Toen hielden ze 41 miljard euro aan. Intussen nemen ook de tegoeden op spaarrekeningen nog altijd toe. Zo staat er 274 miljard euro geparkeerd op gereglementeerde spaarrekeningen in ons land, een toename van 40% tegenover 2010. De tegoeden op zichtrekeningen groeien dus veel sneller aan dan die op spaarrekeningen. Het lijkt erop dat veel spaarders door de lage spaarrente niet langer de moeite doen om nog geld over te schrijven van hun zicht- naar hun spaarrekening.

Nochtans heeft dat nog altijd zin. Het gros van de spaarrekeningen biedt tenminste nog de wettelijke minimumrente van 0,11%. En er zijn ook nog ‘prijsbrekers’ die een rentevergoeding geven tot 0,70%. Een spaarrekening met 50.000 euro kan zo toch nog een jaarlijkse rentevergoeding opleveren tot 350 euro. Het geld op een zichtrekening brengt helemaal niets op. In tegenstelling tot bij gereglementeerde spaarrekeningen geldt er voor zichtrekeningen geen wettelijke minimumrente. Daardoor is de rentevergoeding voor het geld op uw zichtrekening bij alle banken gedaald tot 0 procent.

Tip: Welke banken bieden de hoogste rente?

 

Gratis zichtrekeningen

Het geld op een zichtrekening brengt dus helemaal niets op. In de meeste gevallen zal het zelfs nog geld kosten, want banken rekenen ook geld aan voor het gebruik van de zichtrekening. Tot enkele jaren geleden waren er nog verschillende zichtrekeningen die helemaal gratis waren, maar die zijn schaars geworden. Argenta biedt wel nog een zichtrekening aan met twee gratis bankkaarten, een gratis kredietkaart en ook gratis geldopnames aan automaten bij een andere bank. Europabank heeft met het Ecopakket een gratis alternatief voor wie nooit een verrichting aan het loket doet. Het pakket omvat twee gratis bankkaarten, een gratis kredietkaart en gratis geldopnames aan de automaat (ook bij andere banken). Alleen voor geldopnames aan het loket wordt 1 euro aangerekend. En Keytrade Bank heeft ook een ruim gratis aanbod (met eveneens een tweede gratis bankkaart en gratis geldopnames), maar de kredietkaart is enkel gratis gedurende het eerste jaar of bij minstens 12 transacties per jaar. Tegelijkertijd betaalt Keytrade Bank u wel 5 cent per verrichting die u uitvoert met de zichtrekening.

Tip: Vergelijk het aanbod van gratis zichtrekeningen

 

Betalen voor betaal- en kredietkaart?

In de zoektocht naar een goedkope zichtrekening moet u vooral voor uzelf uitmaken wat u wel en niet nodig hebt. Een tweede bankkaart is handig als u een gemeenschappelijke richtrekening afsluit, maar één bankkaart volstaat meestal wanneer de zichtrekening enkel op uw eigen naam staat. En er zijn nog verschillende banken die wel een eerste gratis bankkaart aanbieden. Daarbij moet u dan wel uitmaken of u ook een kredietkaart nodig hebt. De ING Lion Account, de iRekening van Crelan en de B.compact-rekening van bpost bank bieden een eerste gratis bankkaart en een betalende kredietkaart van jaarlijks 22 à 24 euro. Andere banken bieden eveneens een eerste gratis betaalkaart, maar daarbij is er dan geen mogelijkheid om een kredietkaart af te sluiten. Dat geldt onder meer voor de Go-rekening van Beobank, de basisrekening van KBC of de Pulse-rekening van Belfius.

Haalt u vaak geld af aan een bankautomaat? Dan houdt u best ook rekening met de prijs van geldopnames. Geldopnames aan een automaat van de eigen bank zijn doorgaans gratis, maar verschillende zichtrekeningen rekenen wel kosten aan voor externe geldopnames. Dat geldt onder meer voor de zichtrekening van Fintro, de gewone zichtrekening van BNP Paribas Fortis, de Classic-rekening van Belfius, Start2bank van Axa Bank, de basisrekening van KBC, de ING Lion Account en de Postchequerekening van bpost bank. Wie met die rekeningen elke maand tien geldopnames doet aan de automaat van een andere bank, betaalt enkel daarvoor al 24 tot 84 euro op jaarbasis.


Er zijn overigens ook voldoende zichtrekeningen die geen kosten aanrekenen voor externe geldopnames. Vaak komt het erop aan om bij de bank daarvoor de juiste formule te kiezen. De meeste banken met zichtrekeningen die kosten aanrekenen voor geldopnames aan andere automaten hebben in hun aanbod ook pakketten waar daarvoor geen kosten worden aangerekend. Een goede tip: vergelijk altijd het aanbod van zichtrekeningen op basis van uw eigen gebruikersprofiel.
 

Lees ook:

Andere tips over zichtrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen