Deze zichtrekeningen worden duurder vanaf 1 januari 2022
Het houden en gebruiken van een zichtrekening wordt vanaf 1 januari 2022 bij verschillende banken opnieuw duurder. Waar betaalt u meer en hoeveel? We bundelen de tot op vandaag aangekondigde prijsverhogingen in een overzicht.
Bpost bank kondigde in oktober als eerste bank hogere kosten aan. Houders van een b.comfortrekening betalen vanaf 1 januari 4,50 euro per maand voor hun rekening in plaats van 4,25 euro. Voor het houden van een postchequerekening stijgt de prijs van 24 euro per jaar naar 28 euro per jaar. Gepensioneerden vanaf zestig jaar die hun pensioen van minstens 500 euro laten domiciliëren op de rekening betalen slechts de helft.
Voor het opsturen van rekeningafschriften van de b.comfortrekening, de postchequerekening en de spaarrekeningen van bpost bank betaalt u vanaf Nieuwjaar 1,80 euro in plaats van 1,70 euro per omslag. Houders van een postchequerekening of een spaarrekening die meer dan zeventig jaar zijn, kunnen de rekeninguittreksels eenmaal per maand gratis ontvangen.
Klanten met een klassieke zichtrekening bij BNP Paribas Fortis betalen vanaf 1 januari 2 euro per maand, tegenover 1,75 euro nu. Klanten met een Premium Pack zien hun maandelijkse kostenaanrekening van 7 euro naar 7,50 euro stijgen.
Crelan past zijn tarieven eveneens aan. Houders van een klassieke zichtrekening, zonder Pack, betalen vanaf de jaarwisseling 30 euro aan jaarlijkse beheerkosten. Nu volstaat 24 euro. Wie een Economy Pack heeft, ziet de naam ervan veranderen in Economy Plus Pack. Die Plus slaat op het feit dat het pack voortaan ook dient als universele bankdienst (zie verder). De prijs van het Pack stijgt van 4 euro naar 4,50 euro per maand. Voor coöperatieve aandeelhouders van de bank die recht hebben op een korting, gaat het tarief van 3 euro naar 3,50 euro per maand. Voor jongeren tot 24 jaar blijft de rekening gratis.
Deutsche Bank trekt op 1 januari 2022 de kosten voor haar DB Account-pakket op. Ze kost voortaan 5,30 euro per maand. Nu is dat nog 12 euro per trimester. Er geldt momenteel nog een vrijstelling van de tarifering voor klanten met 25.000 euro aan tegoeden bij de bank, voor jongeren tot 25 jaar en voor klanten van private en personal banking. Vanaf Nieuwjaar ligt de nieuwe drempel op 50.000 euro.
Bank de Kremer rekent vanaf Nieuwjaar kosten aan voor het beheer van een zichtrekening. Het tarief bedraagt meteen 30 euro per jaar.
Klanten van de bank Nagelmackers moeten voortaan betalen voor hun kaartlezers. Klanten met een Standaard-pakket betalen voortaan 30 euro voor een kaartlezer. Bij houders van een Premium-pakket zakt dat naar 20 euro. En klanten met een Nagelmackers +-pakket, die minstens 1 miljoen euro bij de bank hebben staan, betalen nog 9,99 euro.
Universele bankdienst
Hoewel duurdere zichtrekeningen een jaarlijks terugkerend fenomeen vormen, valt het op dat de meeste prijsstijgingen zich dit jaar in de vaste kosten situeren en dus niet op het vlak van manuele, offline transacties. Een mogelijke reden voor die shift is de invoering van de universele bankdienst.
Met de universele bankdienst verbinden de banken er zich toe om de consument een oplossing aan te bieden opdat iedereen vlot kan betalen en zijn geld beheren. Ze kost jaarlijks 60 euro en omvat minstens zestig manuele verrichtingen per jaar, zoals papieren overschrijvingen en geldafhalingen aan het loket, een debetkaart en minstens 24 geldafhalingen aan de automaat van de eigen bank en het afdrukken van rekeninguittreksels aan automaten in het kantoor, maandelijkse opvraging aan het loket of maandelijkse verzending op verzoek van de klant.
Wie dat bundeltje transacties zonder universele bankdienst uitvoert, betaalt bij veel banken al snel enkele tientallen tot honderden euro’s meer dan de jaarlijkse bijdrage van 60 euro.
Bestaat er nog zoiets als een gratis zichtrekening?
Die vraag valt niet eenduidig te beantwoorden. Voor jongeren bieden de meeste banken een kostenloze zichtrekening aan. Bij Beobank (Go rekening), Axa (Start2Bank), bpost bank (b.compact), Europabank (Eco Pakket), Argenta (Green Pakket), Crelan (Basic), CBC (Compte Pure Online) en KBC (Basisrekening) blijft een zichtrekening ook op latere leeftijd gratis. Al betaalt u wel voor bepaalde transacties, zoals het afhalen van geld aan het loket of manuele overschrijvingen.
Bank betaalt per verrichting
Keytrade Bank pakt het anders aan. De bank betaalt de klant 0,05 euro per uitgevoerde verrichting. Wanneer u drie betalingen met uw debetkaart en één storting uitvoert, ontvangt u bij het begin van de volgende maand dus 0,20 euro op uw zichtrekening.
Bankoverstapdienst
Om over te stappen naar een andere bank, kunt u gebruik maken van de gratis bankoverstapdienst. Het volstaat om een document te ondertekenen bij uw nieuwe bank. Die zal dan het nodige doen om de zichtrekening bij uw oude bank af te sluiten en eventuele domiciliëringen over te zetten naar uw nieuwe rekening. Let wel, niet elke bank maakt gebruik van de bankoverstapdienst. Een lijst van de deelnemende banken vindt u op www.bankswitching.be.
- Kwart Belgen gefrusteerd over geldautomaten
- Wanneer komt de bankier in digitale tijden nog aan huis?
- Hoe past u het bedrag dat u kunt overschrijven aan?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.