Ombudsfin behandelt meer dan 2.000 klachten
Het aantal klachten en vragen dat particulieren overmaakten aan de ombudsdienst van de financiële sector steeg in 2021 van 6.082 naar 7.000. Ruim 2.000 ervan werden ook ontvankelijk verklaard. Meer dan een derde daarvan had betrekking op online fraude.
Van de 7.000 nieuwe aanvragen van consumenten en ondernemingen waren er 6.859 klachten en 141 informatieverzoeken. Het gros ervan werd niet ontvankelijk verklaard, vooral omdat de klacht vooraf niet was voorgelegd aan de klantendienst van de betrokken bank. Dat is een voorwaarde om een dossier aanhangig te kunnen maken bij de ombudsdienst van de sector.
Van de dossiers die wel ontvankelijk werden verklaard en werden afgesloten, achtte de ombudsdienst in 46,4% van de gevallen de klacht gegrond op basis van wetgeving, contractuele bepalingen, gedragscodes, marktpraktijken, deontologische codes of elk ander element dat dienstig was voor de beslechting van het geschil.
Toch leidden slechts 666 van de 877 klachten van particulieren en ondernemingen die gegrond werden verklaard effectief tot een oplossing. Volgens de dienst was dit grotendeels te wijten aan de houding van de banken tegenover online fraudedossiers.
De belangrijkste groep van klachten had betrekking op online fraude, onder meer via Apple Pay. In deze dossiers slaagde de fraudeur erin om op zijn eigen (Apple-)toestel een debet- en/of kredietkaart van zijn slachtoffer aan zijn Apple Payapplicatie te koppelen, waarna hij vervolgens via deze applicatie frauduleuze betalingen kon uitvoeren.
Voorts bleven er heel wat klachten bij de ombudsdienst binnenlopen over het beëindiging van de klantenrelatie en de blokkering van de zichtrekening.
- Financiële sector gebruikt artificiële intelligentie om phishing te onderscheppen
- Kwart Belgen gefrusteerd over geldautomaten
- Wanneer komt de bankier in digitale tijden nog aan huis?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.