Een auto op afbetaling: 4 valkuilen om te vermijden
Een wagen kopen kost u doorgaans een flinke som. Als u een vaste job heeft, kunt u gelukkig aan (een deel van) het geld geraken door een autolening af te sluiten bij een bank. Maar let op: mispak u niet aan deze 4 assumpties omtrent (auto)leningen.
1. ‘Alle leningen komen op hetzelfde neer’
Kijk niet enkel naar de rente als u leningen vergelijkt. Er is bijvoorbeeld een verschil tussen leningen voor tweedehandswagens en die voor nieuwe auto’s, waarvoor u een hogere aankoopprijs betaalt maar een lager jaarlijks kostenpercentage (JKP). Bepaalde banken lenen u dan weer 110% van het aankoopbedrag, zodat u in een klap ook het geld hebt voor de eerste kosten van inverkeerstelling (BIV) of de eerste premie van uw verzekering. Bij ballonkredieten ten slotte leent u aan een relatief hoge rente en betaalt u maandelijks een lage som geld terug. Na maximaal 4 jaar schrijft u het resterende verschuldigde bedrag in een keer over.
Laat daarom telkens een volledig afbetalingsplan opstellen en vergelijk autoleningen vooral met elkaar.
2. ‘Ik leen bij m’n vaste bank, dat is het gemakkelijkste’
Het is aanlokkelijk om een autolening af te sluiten bij de bank waar u kind aan huis bent. Toch kunnen de formules van andere banken vaak interessanter zijn. Vergelijk daarom hier autoleningen van meerdere financiële instellingen: geef de leeftijd in van de wagen die u op het oog heeft, en kies vervolgens welk bedrag u wil lenen en de tijdspanne waarin u die som terugbetaalt. Zorg er wel voor dat u geen appelen met peren vergelijkt: vergelijk leningen voor hetzelfde wagentype, dezelfde aflossingstermijn, enz.
3. ‘De beste lening is die met de laagste rente’
U kunt een lening voor een wagen niet alleen afsluiten bij een bank, maar soms ook bij de autodealer zelf. Wie bijvoorbeeld een Opel koopt, kan die laten financieren door hun kredietverstrekker Opel Financial Services. En hoewel sommige autoconstructeurs leningen toestaan tegen 0%, is geen intrest betalen niet altijd de voordeligste formule. Omdat:
- u mogelijk opties (zoals een GPS) moet opgeven in ruil voor dat nultarief;
- de constructeur soms mee de afbetalingstermijn bepaalt;
- de rentevoeten voor autofinancieringen momenteel op een zeer laag peil staan.
Bovendien kunt u bij meerdere banken nagaan of hun autolening past bij uw situatie, door een gratis offerte op te vragen. Bij autoconstructeurs heeft u immers geen alternatief: als u een Mercedes koopt, gaat de kredietverstrekker van BMW u daarvoor geen geld lenen.
4. ‘De afbetaling is mijn enige uitgave’
Hou er rekening mee dat bij de aankoop van een wagen vaak ook extra verzekeringen horen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat kredietverstrekkers u vragen om een schuldsaldo- of omniumverzekering af te sluiten. En uiteraard kunt u niet meteen de weg op als u uw wagen heeft aangekocht: een autoverzekering afsluiten is hoe dan ook verplicht.
Om uw autofinanciering te berekenen, houdt u dus best ook al met deze bedragen rekening.
Welke autolening het meest geschikt is voor uw situatie?
Vergelijk en kies uit leningen van twintig financiële instellingen.
- Betaalt de kredietnemer het gelag voor de hoge tarieven op termijnrekeningen?
- Blijven huren of toch kopen?
- Vivium biedt woonlening op veertig jaar aan
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.