228, 24689
Contact

Hoe herkent u een malafide kredietgever?

Hoe herkent u een malafide kredietgever

Een groot bedrag aan een veel lagere rentevoet dan gebruikelijk, zonder bewijs van solvabiliteit en inkomen bovendien. Klinken die voorwaarden voor een lening te mooi om waar te zijn? Twijfelt u dan ook of de kredietverlener wel te vertrouwen valt? 

Heel wat online kredietverleners hebben op het eerste gezicht bijzonder interessante voorstellen in petto. Ze bieden u snel en makkelijk het ruimste bedrag. Veel meer dan wat u bij uw bank kan bekomen. Maar pas op, want de kans bestaat dat u met malafide kredietverstrekkers te maken hebt.

 

Hoe proberen oplichters u te strikken?

Hun advertenties en websites zien er inderdaad vaak erg geloofwaardig uit. Mogelijk deinzen ze er zelfs niet voor terug om namen en logo’s van erkende kredietverstrekkers te gebruiken. Tot u hun ‘kredietvoorwaarden’ bekijkt: een erg hoog bedrag tegen een extreem lage rentevoet en een uitzonderlijk lange aflossingstermijn die u via een uiterst eenvoudige procedure kan aangaan.

Het enige wat u moet doen, is een bedrag betalen, zogenaamd om bepaalde kosten te dekken. Eventueel vragen ze zelfs verschillende extra bedragen, vooraleer ze uw lening kunnen ‘uitbetalen’. Eenmaal u betaald hebt, verdwijnen ze met de noorderzon.

 

Hoe herkent u zo’n malafide kredietverstrekker?

De toezichthouder op de financiële sector FSMA publiceert een lijst van kredietverleners met een vergunning, naast een register van bemiddelaars inzake consumentenkrediet. Als de kredietverlener niet in die lijsten voorkomt, gaat het om oplichters. Zo simpel is het eigenlijk. Op haar website publiceert de FSMA bovendien regelmatig de namen van frauduleuze kredietverstrekkers.

Wees sowieso op uw hoede. Alleen door de FSMA erkende kredietverleners mogen u een krediet toekennen. Ze mogen u zeker geen kosten laten betalen voor het geleende bedrag op uw rekening staat. Deel zelf ook geen persoonsgegevens als u uw contactpersoon bij de zogenaamde kredietverlener niet zeker kan identificeren. En let op het taalgebruik. Gebrekkig Nederlands of Frans moet al een belletje doen rinkelen.

 

Wat een erkende kredietverlener nog moet doen

Een kredietverlener met een vergunning zal u duidelijk informeren over de kredieten die hij aanbiedt. Onder meer (verplicht) met een zogenaamd SECCI-formulier, dat alle nodige vermeldingen bevat wanneer u leningen wilt vergelijken.

De kredietgever dient bovendien rekening te houden met het doel van uw lening én het krediet moet het best passen bij uw familiale en financiële situatie. Als de kredietverstrekker daar niet naar polst, is dat verdacht. Hij moet bijvoorbeeld nagaan hoeveel u maandelijks kan terugbetalen. En wanneer u een bepaalde lening kiest, moet hij een kredietovereenkomst opstellen. Nadat u tekende, hebt u nog veertien dagen bedenktijd.

 

Bent u ondanks alles toch opgelicht?

Dien dan meteen een klacht in bij uw lokaal politiekantoor en doe online een melding bij de Economische Inspectie. Blokkeer ook uw bankkaart via Card Stop (078 170 170), als u uw kaartnummer gaf. De Economische Inspectie zal u duidelijk maken welke stappen u verder kan zetten. Neem ook zo snel mogelijk contact op met uw bank. Die zal aan de bank van het rekeningnummer waarop u stortte vragen om het geld terug te storten. Tegelijk zal uw bank proberen uw overschrijving of rekening te blokkeren, om (verdere) diefstal te voorkomen. Wacht zeker niet, want als de oplichters het geld hebben opgenomen of overgeschreven, kan u het niet meer via uw bank terugkrijgen.

Tip: Vind nu uw best passende én veilige persoonlijke lening 

 

 

Lees ook:

Andere tips over persoonlijke leningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen