Contact

Geld lenen aan uw kind voor een woning: hoe pakt u dat aan?

Lenen aan uw (klein)kind voor een woning: hoe pakt u dat aan

Wie vandaag geld leent voor een woning, betaalt veel meer rente dan een jaar geleden. Misschien wilt u uw kind of kleinkind hierbij helpen. Maar geld lenen aan uw kind. Kan dat zomaar en aan welke regels moet u zich houden?

Geld lenen voor de aankoop van een woning is veel duurder dan een jaar geleden. Volgens Immotheker Finotheker betaalt u op een hypothecair krediet momenteel gemiddeld 3,62% rente als u tussen 81% en 100% van de waarde van een pand moet lenen tegen een vaste rente op 20 jaar. Dat is 1,60% meer dan een jaar geleden. Als u 250.000 euro leent, betaalt u in vergelijking met een jaar geleden maandelijks 193 euro extra af.

Het is dus geen verrassing dat het aantal hypothecaire leningen historisch laag ligt. Het is daarom logisch dat u overweegt om goedkoop of zelfs gratis geld aan uw kind te lenen. U leent zoveel geld uit als u zelf wenst, tegen een zelfgekozen rentevoet, maar evengoed ook zonder rente. Maak hierbij duidelijke afspraken.

Contract onderhandse lening

Wilt u geld lenen aan uw kind of kleinkind? Vermijd discussies en zet alles over de lening op papier in een onderhands leningscontract. Dit is een overeenkomst dat ondertekent moet worden door uzelf als uw (klein)kind. Het liefste voorafgegaan door 'gelezen en goedgekeurd'. Daarna dient u het contract zelf bij te houden. Het gaat namelijk niet om een notarieel document. U kan het ook officieel laten registeren. In deze leningsovereenkomst mogen volgende zaken niet ontbreken:

Persoonlijke gegevens van kredietgever- en nemer: naam, voornaam en het volledige adres

Het geleende bedrag, in cijfers en in letters, en de manier waarop u het bedrag ter beschikking stelt.

Het doel van de lening.

De looptijd van de lening en de manier waarop uw (klein)kind het bedrag terug moet betalen: in één keer, in schijven of op uw verzoek.

De eventuele rentevoet, net als de eventuele verwijlintresten en de manier waarop de kredietnemer de intresten moet betalen. Vraagt u geen rente? Vermeld ook dat dan expliciet:

  •        - Wat er gebeurt wanneer een van beide partijen overlijdt. Bijvoorbeeld of uw (klein)kind het bedrag moet blijven terugbetalen als u sterft.
  •        - Het aantal exemplaren waarin de overeenkomst is opgemaakt (minstens twee, en, indien nodig, het aantal bladzijden).
  •        - De plaats waar en de datum waarop de overeenkomst is ondertekend.

Geld lenen aan kinderen: met over zonder interest?

Wie geld wil lenen aan zijn kinder bepaalt zelf of u een interest vraagt of niet. In die keuze bent u helemaal vrij. Zo kan u de interest vragen die u momenteel ontvangt als u het geld op een spaarrekening laat staan. Niet erg veel, dus.

Weet wel dat de fiscus de interest die u ontvangt als een inkomen beschouwt, waarop u roerende voorheffing moet betalen. Momenteel bedraagt die 30%. Uw (klein)kind moet de belasting inhouden op het bedrag dat hij of zij aan u terugbetaalt en die som doorstorten naar de overheid.

Toch niet beter een schenking?

Misschien maakt u zich die bedenking, omdat u het wat moeilijk vindt om het geld terug te moeten vragen. Maar wilt u wel definitief afstand doen van uw centen? En kan u ermee leven als uw (klein)kind iets anders met het bedrag doet dan een woning kopen? Voelt u zich niet zeker, dan gaat u toch beter voor een lening. Trouwens, die lening kan u op termijn nog altijd kwijtschelden, om er alsnog een schenking van te maken.

Tip: vergelijk de beste hypothecaire leningen in ons land

 

 

 

Lees ook:

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen