Contact

Vijf oplossingen voor het geval je woonlening te zwaar wordt

Vijf oplossingen voor het geval je woonlening te zwaar wordt

Vrees je straks je hypotheeklening niet meer te kunnen aflossen? Zoek dan tijdig een oplossing. We bieden u alvast enkele mogelijkheden.

Eind oktober stonden bij de Centrale voor Krediet aan Particulieren van de Nationale Bank 27.716 hypotheekleningen geregistreerd met een betalingsachterstand. Dat was 0,9% van de nog 3.249.000 lopende woonkredieten. De gemiddelde achterstand per dossier bedroeg 37.723 euro. Dat hoge bedrag komt omdat er ook kredieten zijn opgezegd door de bank, wat betekent dat de kredietnemer ze volledig moet terugbetalen.

Die 0,9% valt heel goed mee. Het is minder dan 1 op honderd. Velen vrezen niettemin voor de stilte voor de storm. De cijfers worden momenteel gunstig beïnvloed door de regeringsbeslissing om wegens de coronacrisis tijdelijk uitstel van afbetaling toe te staan voor wie nog een hypotheeklening aflost. Meer dan 120.000 mensen gingen erop in, voor een gemiddelde van 104.255 euro per krediet. Maar eens loopt die maatregel af.

Tip: Kijk hier wat een woonlening u kost aan afbetalingen?

 

Zwarte lijst

Tijdig afbetalen is erg belangrijk. Wie één maandaflossing drie maanden na datum nog steeds niet heeft betaald, wordt opgenomen op ‘de zwarte lijs’ van de Centrale voor Krediet aan Particulieren. Wie daarop komt, mag geen nieuwe lening meer krijgen.

Wat kan u doen om dat te vermijden? Eerst moet u kijken of u kan genieten van de verzekering gewaarborgd wonen. Die komt tussen in uw afbetalingen als u inkomensverlies lijdt door plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Wie zijn werk verliest door de coronapandemie kan er dus op rekenen.

De verzekering was en is overigens gratis. De premies ervoor worden door de Vlaamse overheid betaald. Alleen moet u ze bij het afsluiten van de lening ook hebben aangevraagd.

 

Flexibel woonkrediet

Een tweede mogelijkheid is een beroep doen op de ingebouwde flexibiliteit van uw woonkrediet. Sommige hypotheekleningen bieden de mogelijkheid een joker in te zetten en een maandje afbetalingen over te slaan. Het krediet wordt dan gewoon met een maand verlengd.

Een derde mogelijkheid is vragen om het krediet te herschikken door bijvoorbeeld enkele maanden vrijstel van afbetaling te vragen of door de lening te vervangen door een krediet met een langere looptijd en lagere maandbedragen.

Een vierde mogelijkheid is de hulp inroepen van vrienden en familie. Misschien willen zij wel helpen met een tijdelijke overbrugging.

Drastischer is naar de bank stappen met de melding dat je je woning wil verkopen om met de opbrengst je lening te kunnen afbetalen.

 

Wees eerlijk

Welke optie je ook neemt: vraagt altijd goed wat de gevolgen zijn en met hoeveel kosten ze gepaard gaan.

Wees in elk geval eerlijk met je bank. Ze zal het op prijs stellen dat je naar een gezamenlijke oplossing wil zoeken.

Komt er ondanks alle goede wil geen oplossing uit te bus, dan riskeer je dat je bank je woning gedwongen verkoopt om met de opbrengst ervan de nog uitstaande schuld te recupereren. Het is echter een stap waartoe banken pas in laatste instantie overgaan.

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen